Brugse politie rukt uit voor… loslopende bever, het dier is opgepakt

De bever is door de Brugse politie met de hulp van de brandweer opgepakt en overgebracht naar ... het vogelopvangcentrum in Oostende. © gf
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Bij de lokale politie van Brugge liep donderdag een bijzondere oproep binnen: enkele inspecteurs moesten uitrukken voor… een loslopende bever. Omdat de bever geen ‘katje’ is om zonder handschoenen aan te pakken, werd de brandweer er bij geroepen om het dier te vangen. Het dier werd opgepakt in de Jacob van Maerlantstrat in Sint-Jozef en overgebracht naar het vogelopvangcentrum in Oostende.

In de Brugse wijk Sint-Jozef werd donderdag een bever gespot. Dat is opvallend, want het dier is zeldzaam in Vlaanderen en komt vooral in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen voor. Laat staan dat een stad als Brugge tot de natuurlijke habitat van de bever behoort.

De bever was vrolijk op stap in de de Brugse wijk Sint-Jozef.
De bever was vrolijk op stap in de de Brugse wijk Sint-Jozef. © gf

De lokale politie rukte uit, maar moest de brandweer inschakelen om het dier te vangen. “Een bever pak je immers beter niet met je blote handen vast”, weet woordvoerster Lien Depoorter. Uiteindelijk kon het dier gevangen worden in de Jacob van Maerlantstraat.

“Waar het dier vandaan komt, is een raadsel. We hebben het overgebracht naar het vogelopvangcentrum (VOC) in Oostende, waar het nog een poosje blijft. Het VOC wil nu uitzoeken of de bever alleen of met ‘vader’ of ‘moeder’ op stap was. Het gevangen dier is één jaar oud, in principe vertoeven zij twee jaar lang bij hun ouders. Een bewoner van Sint-Jozef meldde de politie immers dat ze twee bevers gezien heeft….”

“Wat er uiteindelijk met het dier moet gebeuren, weten we nog niet. Er is ons gezegd dat het niet aangewezen is om een jonge bever bij een andere beverfamilie te droppen, want die zijn blijkbaar niet erg gastvrij en tuk om vluchtelingen uit een ander bevergezin te adopteren….”

Krokodil

Dat de politie nu en dan eens moet uitrukken voor loslopende of ontsnapte dieren, is niet zo uitzonderlijk. “Zo komen er wel eens meldingen binnen van zeehondjes op het strand, maar een bever, dat maakte ik nog niet mee. Ik hoorde zelfs dat het al 170 jaar geleden is dat er nog een bever gespot is in Brugge, maar ik weet niet of dat klopt.”

“De meest opvallende oproep? Toen onze mensen eens moesten uitrukken voor een krokodil. Eenmaal ter plekke bleek het om een opgezet exemplaar te gaan, dat er levensecht uitzag.” (lacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier