Brandweer vangt korenslang in tuin van vrouw in Kortemark

© (Foto JH)
Redactie KW

De brandweer van Kortemark kreeg dinsdagavond een weinig alledaagse interventie. Een bange vrouw meldde dat er een slang in haar tuin zat en niet weg ging. De brandweer kon de 70 centimeter lange korenslang vangen en bracht ze over naar SOS Reptiel in Ichtegem. “Dit dier is of ontsnapt of uitgezet want hier niet thuis in het wild”, zegt Mario Goes van SOS Reptiel.

Rond 18 uur liep bij de alarmcentrale een oproep binnen van een vrouw uit de Bovekerkestraat in Kortemark, op de grens met Koekelare. De vrouw had in haar tuin een slang gespot en het dier leek geen aanstalten te maken om te vertrekken. De brandweer werd verwittigd die een interventie voor ‘gevaarlijk dier’ startte. Uiteindelijk bleek het met het gevaarlijke karakter van de slang wel mee te vallen.

Blauw vat

“Het dier zat in de tuin en was vrij kalm”, zegt brandweersergeant Michael Algoedt van post Kortemark. “Wellicht had het een tijdje in de zon gelegen. De vrouw had behoorlijk wat schrik van het beest maar dat begrijpen we maar al te goed. Niemand zou dit graag in zijn tuin spotten. Toen we met een ploeg van zes brandweermannen bij de slang gingen staan werd het dier wel wat onrustig. Maar al bij al konden we er snel iets over plaatsen voor ze kon ontsnappen en konden we het daarna met de handschoen achter de kop vastgrijpen. Daarna werd ze in een blauw afsluitbaar vat geplaatst. Dergelijke interventies zijn zeldzaam. De vorige oproep voor een slang waar ik bij was dateert al van zes jaar terug. Ook toen gebruikten we hetzelfde blauwe vat, dus wisten we dat we die zeker uit de kazerne moesten meenemen.”

Slang gedumpt?

De brandweer moest even zoeken waar de slang terecht kon maar reed uiteindelijk naar SOS Reptiel in Ichtegem. Daar werd de slang afgeleverd bij oprichter Mario Goes. “Het gaat om een korenslang”, zegt Goes. “Dat dier leeft hier niet in de natuur, enkel in het Noorden van Amerika. De slang mag wel legaal gehouden worden en is populair bij houders om te kweken. Ik kan goed begrijpen dat die vrouw bang was van de slang: dat is een logische én de enige juiste reactie bij een onbekende slang. Ze is echter ongevaarlijk voor de mens maar kan wel venijnig bijten. We hebben momenteel een vijftiental korenslangen in onze opvang zitten en helaas is zeker de helft daarvan gedumpt. Het komt dus vaak voor dat eigenaars ze gewoon loslaten. Ze blijft nu twee weken bij ons in quarantaine en de eigenaar kan zich eventueel aandienen. Daarna wordt ze aangeboden ter adoptie.” Wie meer info wil kan terecht op de Facebookpagina van SOS Reptiel. De vzw is ook nog op zoek naar giften om het voortbestaan te verzekeren. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier