Provinciebestuur koopt extra grond voor bos met 1.600 bomen aan Esenkasteel

Gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe, schepenen Martin Obin en Marc Deprez en burgemeester Lies Laridon hielpen mee bomen planten.© ACK
Gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe, schepenen Martin Obin en Marc Deprez en burgemeester Lies Laridon hielpen mee bomen planten.© ACK
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

In Diksmuide werd vanmorgen gestart met de aanplant van een bos bij het Esenkasteel. De bomen zullen groeien op een terrein dat al een tijdlang braakliggend was. In een eerste fase worden 1.600 bomen en 700 struiken aangeplant.

De provincie kocht in 2019 een perceel van ruim een hectare groot in de buurt van Esenkasteel. Voorheen had De Groene Kans, een sociale onderneming, er een biologische pluktuin. Doordat De Groene Kans verhuisde naar het provinciedomein De IJzerboomgaard aan de IJzerdijk in Diksmuide, was dit terrein braakliggend.

“De site paalt aan het kasteelpark en wordt nu opnieuw ingericht”, vertelt gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe. “Naast het bosgedeelte komen er een recreatieve zone met een picknickplaats, wandelpaden en dan nog een open ruimte waar fruitbomen geplant zullen worden.”

Zomereik

Vanmorgen werden de eerste bomen aangeplant. “In deze eerste fase beplanten we 5.820 vierkante meter met 1.600 bomen. Daarbij zal in deze eerste fase 60 are aan inheemse bomen worden geplant. Aan de rand komt een struikgordel van ongeveer een 700 planten”, aldus gedeputeerde Vanlerberghe. “Voor de bomen viel de keuze op zomereik, zomerlinde en boskers, aan de randen komt er hazelaar, meidoorn, kornoelje, hulst, sleedoorn en kerspruim. In het midden van het bos blijft er een open ruimte van 860 vierkante meter met bestaande fruitbomen. De aanplant zelf neemt enkele werkdagen in beslag.”

Na de aanplant worden wandelpaden, met boomschors afkomstig van snoeiwerken in andere domeinen, aangelegd met een verbinding naar de Sparkenvaardekenstraat. “De provincie besteedde 71.280 euro aan de aankoop van het perceel. Voor de aankoop van de bosaanplant kent het Agentschap Natuur en Bos een subsidie toe van 20.370 euro. Geld dat uit het boscompensatiefonds geput wordt”, geeft gedeputeerde Vanlerberghe mee. “Het domein is dagelijks toegankelijk en we hopen dat heel wat mensen kunnen genieten van dit nieuwe stuk bos in Diksmuide.”

Dankbaar

Burgemeester Lies Laridon reageert tevreden. “We zijn de provincie heel dankbaar om dit bos aan te planten, het is een meerwaarde voor de inwoners van onze stad en omliggende. Interessant is ook dat men, om te fietsen of te wandelen, niet langer langs de drukke weg zal moeten gaan maar door het park en bosnatuur zal kunnen wandelen en fietsen om de Sparkenvaardekenstraat te bereiken. Het is een hele verbetering voor de stad, we zullen met plezier het bos zien groeien.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier