Boomplantactie Meulebeekse Klimaatbende vermindert CO2-uitstoot

“Niet opgeven” was het motto. Moeilijk gaat ook onder toezicht van meester Joost. © Luc
Redactie KW

Voor de leerlingen van de vijfde leerjaren van de Sint-Amandusschool, de Koorddanser, ’t Veld en de Paandersschool was het vrijdag 26 november een ware belevenis om deel te nemen aan een heus bomenplantproject.

De leerlingen schreven op die manier geschiedenis want zij waren de eerste West-Vlaamse Klimaatbende die daadwerkelijk de hand aan de schop en spade sloegen bij het daadwerkelijk aanplanten van eiken.

Devemeersen

Het was meester Johan Duyck, leerkracht in de Koorddanser, die in een brief aan het gemeentebestuur voorstelde om met de Klimaatbende bomen aan te planten. De aanplant van eiken op de dijk van de Devemeersen was een uniek aanknooppunt om die wens in vervulling te laten gaan.

De kinderen werden in vijf bubbels onderverdeeld en konden onder begeleiding van leerkrachten en mensen van de Meulebeekse groendienst aan de slag. De regen kon hen niet deren en er werd vol overgave gewerkt. De bijdrage van de Klimaatbende zal zorgen voor een vermindering van ongeveer vier ton CO2.

Heel wat acties

De Klimaatbende in Meulebeke werd in 2018 in het leven geroepen. Het was toen – en nu nog steeds – de bedoeling dat de leerlingen zich inzetten om de CO2-uitstoot naar beneden te halen, om zich dus in te zetten voor een beter klimaat. In Meulebeke resulteerde dat reeds in heel wat acties binnen en buiten de schoolmuren.

MOS-team

Men kon en kan nog steeds een beroep doen op de medewerking van MOS West-Vlaanderen. Joke Oosterlynck, begeleider MOS-team West-Vlaanderen: “MOS helpt om van scholen een milieuvriendelijke en duurzame leer- en leefomgeving te maken, samen met de leerlingen, het schoolteam en het volledig aanvullend netwerk. We werken ook samen met de schoolbuurt, de lokale besturen, de verenigingen en organisaties uit het middenveld.” (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier