Bomenkap moet Oosthoekduinen weer veilig maken

Evy Dewulf, regiobeheerder Natuur en Bos en boswachter Johan Lamaire. © Myriam Van den Putte Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Op 1 december gaat het Agentschap Natuur en Bos (ANB) van de Vlaamse overheid van start met een veiligheidskap langs het Artiestenpad in de Oosthoekduinen (De Panne). Stormweer en onderlinge competitie tussen de bomen zorgen ervoor dat de veiligheid langs het pad niet meer gegarandeerd kan worden.

“Overhellende en gevaarlijke bomen zullen gekapt worden en de omheining van de aanpalende weide wordt vernieuwd”, zegt boswachter Johan Lamaire. “Er zal wel rekening worden gehouden met zeldzame soorten en achteraf worden er nog 500 bomen en struiken aangeplant.”

Wandelaars, fietsers, mountainbikers en ruiters maken intensief gebruik van het Artiestenpad. “Die zijn allemaal welkom om van dit eeuwenoud stukje bos te genieten”, vervolgt Johan Lamaire. “Doorheen de jaren is de veiligheid langs het pad echter alsmaar afgenomen. Er werd de jongste 50 jaar zo goed als niet meer gekapt. Dit zorgde ervoor dat veel bomen hoog opschoten en dus niet sterk geworteld zijn. Door de overheersende winden en de onderlinge competitie hellen veel bomen gevaarlijk over op het pad. De stormen van de jongste jaren laten duidelijk blijken dat het bos heel kwetsbaar is bij windval. Overal zie je afgebroken takken en zelfs complete bomen liggen. Hierdoor komen er gaten in het bladerdek en dreigen de nabije bomen ook ten prooi te vallen aan sterke winden. Als bosbeheerder kunnen we de veiligheid van de wandelaars, fietsers en ruiters niet langer garanderen. Ingrijpen is dus noodzakelijk.”

Omheining

“Ook de omheining van de aanpalende weide is dringend aan vernieuwing toe. Door de vele overhangende en gevallen bomen is de omheining in erbarmelijke toestand. Een nieuwe omheining plaatsen onder de vele overhellende bomen, is niet zo’n slim idee. Ook hier moeten we dus ingrijpen.”

“Bij deze veiligheidskap is het de bedoeling om alle bomen die overhellen over het pad en/of gevaarlijk zijn, te kappen. Tegelijkertijd sparen we soorten als de eik en de zeldzame steeliep maximaal. De essen en elzen worden teruggezet op hakhout, zodat ze opnieuw kunnen uitschieten. Hakhout is trouwens de manier waarop het bos langs het Artiestenpad eeuwenlang beheerd werd. De gespaarde bomen en het hakhout zullen op termijn een rijke bosstructuur opleveren.”

Ravage

“Tijdens de werken zal het Artiestenpad eruitzien als een ravage, maar de komende jaren zullen de bomen opnieuw uitschieten, samen met de ca. 500 inheemse bomen en struiken die we extra zullen planten. De komende maanden bieden voor de bezoeker geen leuk vooruitzicht. Toch zijn het noodzakelijke werken om in de toekomst een mooi en klimaatrobuust bos te kunnen realiseren.”

Maar boswachter Johan en Evy Dewulf, regiobeheerder ANB, richten de blik vooral op de toekomst en besluiten: “We nodigen iedereen uit om het beeld binnen een aantal jaren voor ogen te halen: een dicht gesloten jong bos met daartussen grote, brede en karaktervolle bomen. De bedoeling is dat deze bomen de eeuwigheid mogen trotseren!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier