Bomen in de Vagevuurbossen in Wingene mogen niet gekapt worden

Het Vagevuurbos is zowat het grootste boscomplex om en rond Wingene en bestaat uit een mooi stukje natuur.
Nele Sabbe
Nele Sabbe Medewerker KW

Het Hof van Beroep in Gent heeft het Agentschap voor Natuur en Bos een verbod opgelegd over de kap van maar liefst 6.500 bomen in de Vagevuurbossen in Wingene en dit verspreid over 24 percelen.

Het Vagevuurbos is zowat het grootste boscomplex om en rond Wingene en bestaat uit een mooi stukje natuur. Het Agentschap voor Natuur en Bos maakte enkele jaren terug plannen om zomaar 11.000 bomen te kappen of zo een 50 hectare bos. Daarrond ontstond in het voorjaar van 2019 een grote protestactie. Door de druk van dat protest werd de kap teruggebracht tot zo’n goede 7.000 bomen.

De vzw Bescherm Bomen en Natuur ging niet akkoord en startte een gerechtelijke procedure. Er werd beroep ingediend bij de Raad van State. Daarop volgden nog heel wat procedures en het Agentschap Natuur en Bos diende tenslotte een nieuwe vergunning in voor de kap van 6.500 bomen en dit gebaseerd op het Bosbeheerplan.

Laatst werd er door de vzw Bescherm Bomen en Natuur in beroep gegaan in het Hof van Beroep in Gent en ze wonnen uiteindelijk de zaak. De 6.500 bomen mogen dus niet gekapt worden en dit is het gevolg van een jarenlange strijd tussen het ANB en de vzw Bescherm Bomen en Natuur.

Juridische stappen waren enige oplossing

“Wij zijn als vzw heel verheugd met deze uitspraak”, laten Ivan De Clerck en Christophe De Pamelaere van vzw Bescherm Bomen en Natuur weten. “Het ANB wou niet naar onze argumenten luisteren, dus juridische stappen was de enige oplossing om hen te stoppen. In het bosbeheerplan wordt verwezen naar informatie uit de jaren ’90 en begin jaren 2000. Die informatie klopt deels niet meer met de huidige situatie. Er wordt nergens verwezen naar het belang van bossen in de omzetting van CO2 naar zuurstof of fijnstof captatie van bossen en naaldbossen. Dat is toch wel een heel actueel thema.”

“Volgens het ANB is het noodzakelijk om het bosbestand uit te dunnen, maar wij gaan daar niet mee akkoord. Nieuwe bomen zullen ruim 30 jaar nodig hebben om dezelfde grootte te bereiken. Dit beheersplan is opgemaakt voor een periode van 20 jaar en tijdens die periode kunnen geen wijzigingen aangebracht worden. In tijden van snelle klimaatsveranderingen is dat niet zinvol. Het ANB denkt niet na over het oprukkend zuidelijk klimaat en de opwarming van de aarde.”

Kapverbod respecteren

Het Agentschap voor Natuur en Bos laat weten het kapverbod te respecteren. “Het Agentschap voor Natuur en Bos neemt nota van de uitspraak”, vertelt woordvoerder Jeroen Denaeghel. “Het benadrukt dat de kappingen in de Vagevuurbossen kaderen in het voltooien van een natuurbeheerplan waar monotoon naaldhout in inheemse loofbossen wordt omgezet. Dit komt de biodiversiteit van de Vagevuurbossen ten goede en wapent ze in de toekomst tegen de klimaatopwarming. We benadrukken dat de procedure ten gronde nog niet is uitgevoerd. In afwachting van een uitspraak in het bodemgeschil zullen we het kapverbod uiteraard respecteren.”

Veel nieuwe bomen

Wingens schepen van Milieu Brecht Warnez nam enkele jaren geleden met de gemeente al het initiatief om samen met enkele buurtbewoners en geïnteresseerden in gesprek te gaan met het ANB. “Waar oorspronkelijk sprake was van een kaalkap op sommige percelen is het agentschap van dat idee afgestapt. Daar waren en zijn we blij om. De Vagevuurbossen zijn een belangrijke groene long waar natuur en recreanten elkaar in alle rust ontmoeten. Het agentschap heeft ons en de aanwezige inwoners toen ook deskundig uitgelegd dat je soms – her en der in het bos – ook een boom moet kappen om andere bomen de kans te geven te groeien. Daar was alle begrip voor. We merken dat sindsdien het kappen van bomen ook beperkt is. De afgelopen jaren zijn er trouwens duizenden nieuwe bomen geplant, zoals enkele weken geleden op de Dag van de Natuur.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier