Bijzondere veldwachters met uitsterven bedreigd? Slechts negen nieuwe afgestudeerden in 5 jaar tijd

© Yves Adams Belga Image
Phebe Somers

De voorbije vijf jaar hebben in West-Vlaanderen slechts negen kandidaten een basisopleiding tot bijzondere veldwachter gevolgd. Dat blijkt uit cijfers die provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA) opvroeg bij gouverneur Carl Decaluwé.

Aan de West-Vlaamse politieschool worden tal van opleidingen gegeven, onder andere ook de opleiding tot bijzondere veldwachter. Een particulier of een openbare instelling kan een bijzondere veldwachter aanstellen voor toezicht en bewaking van hun landelijk gelegen eigendommen en hun vis- en jachtgebieden. Eind april kwam de functie onder de aandacht toen een bijzondere veldwachter motorijder Bert op de bon slingerde in het Tillegembos.

Om door de gouverneur als bijzondere veldwachter erkend te worden, moet men eerst een basisopleiding volgen, en blijkbaar doen steeds minder mensen dat. De opleiding wordt gespreid over tien lesdagen en een examendag. “In 2018 waren er twaalf kandidaten voor de basisopleiding bijzondere veldwachter, waarvan er negen slaagden. In 2018, 2020 en 2021 waren er geen opleidingen en vorig jaar volgden 27 deelnemers een bijscholing, waarvan iedereen slaagde”, weet Kurt Himpe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier