https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Bij Thierry en Leila groeit een zonnebloem van wel vier meter hoog: “De bloem kan naar het schijnt groeien tot ze bloeit”

© (Foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Een zonnebloem kan in de meeste gevallen zo’n drie meter hoog groeien. De zonnebloem bij Thierry Baongola (34) en zijn vrouw Leila Meyns (34) uit de Beekstraat groeide ondertussen tot vier meter hoog en dat is uitzonderlijk.

Zonnebloemen komen oorspronkelijk uit Noord- en Midden Amerika en worden doorgaans tussen de 1,5 en de 3 meter hoog. Heel uitzonderlijk gebeurt het dat een zonnebloem grotere hoogtes weet te bereiken., zoals de zonnebloem bij Thierry en Leila. “Ik plantte het zaadje – afkomstig van de zonnebloem van vorig jaar – midden mei”, vertelt Thierry. “Vorig jaar groeide onze zonnebloem uit tot 2,60 meter hoogte, een pak minder dan onze zonnebloem van dit jaar.”

De zonnebloem is een eenjarige plant en bloeit van juli tot oktober. Het bloemhoofd kan een diameter hebben tot wel 30 centimeter. De stengel is dik en harig. Rond 15.30 werden zonnebloempitten door Spanjaarden naar Europa gebracht en zo verrees de bloem in onze contreien. “Het is en blijft een prachtige bloem”, vindt Thierry. “Wij vonden vorig jaar onze 2,60 meter al behoorlijk, maar hadden er geen idee van dat die bloem zo hoog kon groeien. En dan bloeit ze nog niet, hé. De bloem kan naar het schijnt groeien tot ze bloeit. Voor hetzelfde geld bereiken we wel een nooit eerder gemeten hoogte.”

De hoogste zonnebloem is het voorlopig nog niet, want dat record staat op naam van de Duitser Hans-Peter Schiffer met maar liefst 9,17 meter. Maar hoe zorg je er nu precies voor dat je zonnebloem ongekende hoogtes bereikt? Wij zochten het even op en het gaat erom de zaden te gebruiken van de grootste planten van het jaar ervoor. Je zaait er best veel en de beste kanshebbers selecteer je om te laten doorgroeien. Er is ook de perfecte bewatering nodig. In normale omstandigheden voorziet grondwater in de optimale hoeveelheid water. Er is daarnaast een goede bemesting nodig. De hoogste zonnebloem ooit werd bemest met een mix van onder andere gesnipperde aardappelen. De zonnebloem kan gezaaid worden tot en met juni.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.