https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Bezenderde ooievaars vinden feilloos de weg terug naar Zwin Natuur Park

© (Foto DM)
Dirk Meulders
Dirk Meulders Medewerker KW

In het Zwin Natuur Park werden donderdag de resultaten van het bezenderen van de ooievaars voorgesteld. Dankzij hun zender kunnen deze ooievaars voortdurend gevolgd worden. Op die manier breidt het park het wetenschappelijk onderzoek over de ooievaars verder uit, in samenwerking met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).

“Het Zwin Natuur Park plaatste dit jaar opnieuw een zender op 5 jonge ooievaars. Daarmee komt het totaal op 12 bezenderde ooievaars in de voorbije 3 jaar. 10 van de 12 bezenderde Zwinooievaars zijn nog in leven. Dat is een buitengewoon goed resultaat. Jonge ooievaars kennen in hun eerste levensjaren vaak een hoog sterftecijfer”, vertelt directeur Ina Dewasch.

“Heel bijzonder is dat 4 van de 5 ooievaars die in 2019 en 2020 gezenderd werden, ook in 2021 vanuit het zuiden de weg naar het Zwin Natuur Park terugvonden. Een van de drie terugkeerders, Zwinooievaar Hadewijch, bouwde er samen met een partner zelfs een nest. Het Zwin Natuur Park werkt hierbij nauw samen met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Het gaat om heel lichte zenders met een gewicht van 25 gram. Dat is minder dan 1% van het gewicht van de ooievaars. De zenders werken op zonne-energie. Ze geven tot op enkele meters na voortdurend heel nauwkeurig de positie van de ooievaars weer. De 5 jonge ooievaars die nu van een zender zijn voorzien, zijn dit jaar geboren.

Het zenderproject leert welke trekroutes de ooievaars nemen, waar ze overwinteren en geeft ook inzichten in de uitdagingen waarmee de vogels te maken krijgen. De ooievaar is een soort om te koesteren en de zenderresultaten zullen belangrijke informatie opleveren om te helpen het voortbestaan van de ooievaars te vrijwaren. Het is de bedoeling dat in de volgende jaren nog meer ooievaars van een zender zullen worden voorzien.”

Peter en meter

“Nieuw dit jaar is dat bedrijven en particulieren de kans kregen om een zender te sponsoren. Zo zijn er dit jaar nieuwe peters en meters van de Zwinooievaars: de natuurgidsen van het Zwin Natuur Park zijn sponsor van 2 zenders; het autobedrijf Land Rover Spegelaere uit Brugge en Zwinbistro The Shelter zijn elk sponsor van 1 zender. De peters en meters konden zelf een naam kiezen voor hun gesponsorde ooievaar: Murshid, Gerana, Spencer en Mathilde.

Tenslotte nam het Zwin Natuur Park de zender voor een vijfde ooievaar voor haar rekening en gaf hem de naam Léon, een referentie aan Léon Lippens, stichter van het natuurreservaat ‘Het Zwin’ in 1952. De resultaten van het onderzoek zijn te volgen op de website en via de sociale media van het Zwin Natuur Park.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.