Bestrijd mee zwerfvuil en maak ‘de Click’ in De Haan

De Haan neemt een voortrekkersrol op in de campagne en maakt zo ‘de Click’. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Met de gemeente De Haan in een voortrekkersrol, zet Fost Plus deze zomer verder in op verpakkingsrecyclage en zwerfvuilbestrijding. De bedoeling is dat het project ‘de Click’ – met de opvallende roze vuilnisbakken als uithangbordje – binnenkort kustbreed wordt uitgerold.

De Haan was vorig jaar pilootgemeente voor de Click. Via Circular UCoins, een digitale munt die verzilverd kan worden bij de lokale handelaars, worden bewoners en bezoekers aangespoord om hun afval ook buitenshuis in de juiste afvalbak te gooien. Zo’n tien procent van alle verpakkingsmateriaal dat op de markt komt, gooien we volgens Patrick Laevers van Fost Plus buitenshuis weg. “Daar zamelden we vorig jaar 19.000 ton aan PMD in. Dat het om slechts tien procent gaat, is niet onlogisch: de meeste verpakkingen gebruiken we thuis. Maar daar waar de Belgen thuis goede sorteerder zijn, is dat buitenshuis toch minder evident. Met de Click gaan we voor een fundamentele gedragsverandering.”

Ook in Middelkerke?

De Haan neemt nu opnieuw zijn voortrekkersrol op in de campagne. “We doen een warme oproep naar de andere kustgemeenten om ook de Click te maken. Hopelijk kan het project dan kustbreed verder worden uitgerold, want alleen samen kunnen we zwerfvuil helemaal uit het straatbeeld bannen”, zegt schepen voor Afvalbeheer Marleen De Soete.

Volgens Patrick Laevers van Fost Plos toonde onder meer Middelkerke al ‘vergaande interesse’. “Burgemeester Vandaele heeft andere kustgemeenten allemaal persoonlijk gecontacteerd om zijn ervaringen met het project te delen. Daaruit is meteen al zeer positieve feedback gekomen van Middelkerke. ‘De Click aan zee’ lijkt daarmee een feit”, aldus nog Patrick Laevers van Fost Plus. Hij noemt de Click ‘de ontbrekende schakel in de strijd tegen zwerfvuil’. “Omdat het systeem voortbouwt op de sterktes van de bestaande systemen zoals de efficiënte huis-aan-huisinzameling via de Nieuwe Blauwe Zak. De Click moet ons helpen in onze doelstelling om tegen 2023 het buitenshuis ingezamelde PMD te verdubbelen”, klinkt het. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier