BeOes uit Ardooie wil een gezonde en leefbare toekomst: “Eigen voedselbos ontwerpen”

(foto JM)
(foto JM)
Jan Maeseele
Jan Maeseele Medewerker KW

Drie gezinnen uit de Sint-Maartensveldstraat hebben elkaar gevonden! Ze starten een project op met het oog op een gezondere en leefbare toekomst. Ze doopten het project ‘BeOes’.

“Gezondheid en ecosystemen herstellen via voedselproductie. Wie kan daar afkerig tegenover staan? We zijn ervan overtuigd dat naast lucht- en waterkwaliteit, de bodem fundament is van een gezonde omgeving”, zegt Joke Maes, een van de initiatiefnemers van project BeOes. Om dit te kunnen realiseren roept BeOes buurtbewoners, landbouwers, ondernemers, vrienden en familie op om mee te werken.

Om dit gezondheidsproject te realiseren, beschikt BeOes over een veld, dat destijds op een traditionele manier bewerkt werd. Dit stuk grond, op de hoek van de Legestraat en de Hogeschuurstraat, is the place to be voor BeOes.

De komende jaren willen ze op deze drie hectaren bouwen aan een ecologisch waardevol gebied. “We doen dan ook een oproep om zoveel mogelijk mensen achter ons project te krijgen en eraan mee te werken”, zegt Nand Vanderiviere.

Het West-Vlaamse Hart

Over de vorm die BeOes moet krijgen, hebben de initiatiefnemers reeds heel wat plannen. “Het project zit nog in een ontwerpfase. We doen beroep op alle beschikbare kanalen om expertise op te doen. Zeker is dat we nu werk moeten maken van een solide en slimme structuur die de productie van voedsel mogelijk moet maken. Alles zal starten bij het ontwerpen van ons eigen voedselbos.”

Met drie gezinnen werd het initiatief genomen om BeOes op te starten. Ondertussen hebben ze de logistieke steun gekregen van landschapsarchitect Pieter Blontrock van Het West-Vlaamse Hart. Hij maakte een ontwerp voor de inrichting van het drie hectaren groot domein.

Cursus in het najaar

In hun project willen de mensen van BeOes nog meer actoren betrekken.

Ze hebben vooreerst een educatieve opdracht en zullen geregeld lezingen en workshops rond permacultuur voorzien. Dit najaar gaan ze aan de slag met het aanleggen van hun voedselbos. Dit natuurbelevingsmoment willen ze aanbieden aan groot en klein. Dit is de aanzet om Ardooie een plek te bieden waar aan agro-ecologie wordt gedaan. Fruit, allerlei bessen, noten, kruiden, vergeten groenten zullen er groeien en bloeien.

Groepen of geïnteresseerden zullen er de gelegenheid krijgen om de natuur te beleven met alle zintuigen.

Maar eerst is het werken en ‘leren’ geblazen op een cursus die ze plannen in het najaar. Er zijn theoretische lesmomenten op 25 september, 9, 16 en 23 oktober. In november gaat men over tot de aanplanting van het voedselbos. Inschrijven voor deze sessies kan bij de leden van BeOes of via de website.

(JM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier