B&B-uitbater uit Waregem zet drones in tegen bosbranden in Sicilië

Nieuwe technologie slim inzetten, dat was het idee van de Waregemse Tom en zijn buren in Sicilië.
Phebe Somers

Tijdens warme, droge zomers dringen creatieve oplossingen zich op om de natuur te beschermen. Dat hebben Tom Van Compernolle, een hotelier afkomstig uit Waregem, en zijn buren goed begrepen. Ze zetten hun eigen drones in om bosbranden in de streek op te sporen en zo de schade te beperken. Bijkomend voordeel: pyromanen blijven voortaan thuis.

Nadat Siciliaanse stad Noto vijf natuurbranden in korte tijd te verwerken kreeg vond Tom dat het tijd was om actie te ondernemen: “De zomers zijn hier extreem warm en droog, waardoor branden zich in een mum van tijd verspreiden en enorm veel schade kunnen aanrichten. Door de grote afstand die de brandweer meestal moet afleggen wordt er steeds pas heel laat ingegrepen.” In april en mei ging zo’n dertig hectare natuur met tot duizend jaar oude olijfbomen en enkele huizen in vlammen op.

Snel ingrijpen

Noto is de vierde grootste stad in Italië met een oppervlakte van 550 km², wat het opsporen van brandhaarden niet eenvoudig maakt. De drones brengen daar nu verandering in. “We hebben buurtgroep via Whatsapp opgericht en vier drones van elk 1000 euro aangekocht. Wanneer iemand uit de streek rook of vuur opmerkt, wordt dat gemeld in die groep. Meestal ruik je zelfs eerst iets voor je de rook ziet. De drone-eigenaar die het dichtste bij die specifieke locatie zit stuurt dan meteen de drone uit om beelden te maken voor de civiele bescherming”, legt Tom, die samen met zijn vrouw de B&B Vila Theresa openhoudt, uit.

De drones kunnen tot 1 kilometer ver op 100 meter hoogte vliegen, waardoor ze heel snel de brand kunnen lokaliseren. Is het een kleine brand, dan zal het bosbeheer uitrukken om te blussen. Bij groot gevaar wordt de brandweer ingeschakeld. “Maar het zou niet de eerste keer zijn dat we een grote barbecue opsporen in plaats van een brandje”, lacht Tom.

Pyromanen afschrikken

De drones hebben naast het opsporen van brandhaarden ook nog een andere functie. Tom verklaart: “Ik gok dat zo’n 90 procent van alle branden in onze regio met opzet wordt aangestoken. Maar sinds dat ons initiatief in juni hier in de media is gekomen, is er in een straal van 20 kilometer geen enkele natuurbrand meer geweest. We zijn ervan overtuigd dat dit pyromanen afschrikt. Ze weten namelijk dat de beelden het heel gemakkelijk maakt om daders te identificeren, dus de pakkans is veel groter dan voorheen.”

90 procent van alle natuurbranden worden met opzet aangestoken

Idee verspreiden

De burgemeester van Noto is natuurlijk op de hoogte van dit initiatief. Intussen hebben andere regio’s een zelfde soort burgerwacht opgericht, ook ‘gewapend’ met drones. Maar de overheid dit alles laten organiseren vindt Tom geen goed idee. “Wanneer de overheid zoiets op poten moeten zetten bots je meteen op allerlei logistieke problemen. Zij zouden permanent mensen moeten stationeren om de drones te bedienen, dat kost handenvol geld dat kleine steden niet kunnen missen. Tegenwoordig zijn zoveel burgers in het bezit van een drone, en wie op vrijwillige basis zich inzet doet dat altijd met veel meer motivatie. Om de natuur te beschermen, menselijk leed te beperken…“, aldus de Waregemse hotelier.

Waar Tom wél voorstander van is, is een Europees blusteam. 15 vliegtuigen die vanuit een centraal punt in de Middellandse Zee snel kunnen uitrukken om branden te blussen. ”De EU dient om samen te werken, dacht ik toch? Zo’n voorstel is voordelig voor iedereen, maar jammer genoeg heb ik van Guy Verhofstad nog geen reactie ontvangen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier