https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Avelgem decor voor tweede ‘Festival van het Landschap’ tussen 17 en 20 juni

De organisatoren van het ‘Festival van het Landschap’ aan Spikkerelle in Avelgem.© Leiedal
De organisatoren van het ‘Festival van het Landschap’ aan Spikkerelle in Avelgem.© Leiedal
Phebe Somers

Zin om je te laten onderdompelen in de veelzijdige schoonheid van het landschap van de Scheldemeersen? Dan is het ‘Festival van het Landschap’ de place to be . Na een succesvolle eerste editie in Tiegem en Sint-Denijs vindt het festival dit jaar plaats in Avelgem. Tussen de Leie en de Schelde kunnen jong en oud dit staaltje natuur leren kennen aan de hand van talloze leuke activiteiten.

Van donderdag 17 tot en met zondag 20 juni 2021 doet het evenementenplein aan Spikkerelle in Avelgem vier dagen lang dienst als uitvalsbasis. “Het ‘Festival van het Landschap’ viert het West-Vlaamse erfgoed eigenlijk in de brede zin. Enerzijds zal je de natuurlijke schoonheid van dit gebied kunnen bewonderen, anderzijds maak je kennis met het immateriële aspect, de verhalen die achter het groen schuilen. Dankzij het enthousiasme van de vele Avelgemse verenigingen staat er een verrassende mix van gratis activiteiten op de planning. Het is werkelijk een festival waar iedereen van zal kunnen genieten”, zegt Tijs De Schacht van Erfgoed Zuid-West.

Het Festival van het Landschap is een initiatief van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst (IOED) van Intercommunale Leiedal, gemeente Avelgem, Erfgoed Zuid-West en Stadlandschap Leie en Schelde. Komt als geroepen, nu velen onder ons doorwinterde wandelaars en groenliefhebbers zijn geworden sinds de verschillende lockdowns. “We zijn ons zo vaak niet bewust van de uitgestrekte natuur die aanwezig is in onze eigen contreien. In samenwerking met tal van lokale partners wil de IOED het verhaal van het landschap tussen Leie en Schelde in een regionaal perspectief plaatsen”, klinkt het bij de Avelgemse burgemeester Lut Deseyn.

Texas van West-Vlaanderen

Regio Kortrijk is een van de meest verstedelijkte gebieden in Europa. De open ruimte die nog overblijft moet gekoesterd worden. Daar gaat député Jurgen Van Lerberghe volledig mee akkoord: “De natuur, die zoveel waarde heeft, wordt tegenwoordig nogal dikwijls in een verdomhoekje geduwd. Terwijl landschapsherstel echt niets is wat we op de lange baan mogen schuiven. De provincie West-Vlaanderen is al een tijdje bezig met een injectie aan verbeteringen, door bijvoorbeeld in te zetten op biodiversiteit, om te behouden én versterken wat waarde heeft. Leiedal is hierbij één van de voortrekkers. Een initiatief zoals het ‘Festival van het Landschap’ verdient absoluut een plaats in onze regio.”

En die regio, dat is dit jaar Avelgem geworden. Het ‘Texas van West-Vlaanderen’, zoals Van Lerberghe het zo mooi verwoordt, staat bekend als een hoogproductief gebied. “Dat is één van de ruimtelijke krachtlijnen op basis waarvan we een regionale ruimtelijke visie uitwerken. Inzetten op meervoudig ruimtegebruik, denk maar aan landbouw, recreatie, energie, bos, water… Avelgem is daar een uitstekend voorbeeld van”, aldus Filip Vanhaverbeke, algemeen directeur van Leiedal. Maar het landschap aan de Scheldemeersen is zoveel meer dan dat. “Daarom is het net zo waardevol om het erfgoed, de identiteit en de historische geschiedenis van dit unieke landschap onder de aandacht van het grote publiek te brengen”, vult de depute aan.

Omdat het landschap tijdens het festival centraal staat, vinden alle activiteiten bij voorkeur in open lucht plaats, met respect voor de geldende coronamaatregelen. Alle activiteiten zijn gratis, maar inschrijven is wel noodzakelijk. Alle informatie vind je op hun website . Volgend jaar verhuist het festival voor zijn derde editie naar de stad Wervik.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.