Altijd al een tuin gewild? Wat dacht je van boomspiegeladoptie?

Burgemeester Ruth Vandenberghe, schepen van Biodiversiteit Bert Herrewyn, tuincoach Wannes Ureel en gebiedswerker Lize Meert posseren aan een boomspiegel die al ingericht werd ter hoogte van verpakkingsvrije winkel Zonder Meer in de Rijselsestraat.© AN
Burgemeester Ruth Vandenberghe, schepen van Biodiversiteit Bert Herrewyn, tuincoach Wannes Ureel en gebiedswerker Lize Meert posseren aan een boomspiegel die al ingericht werd ter hoogte van verpakkingsvrije winkel Zonder Meer in de Rijselsestraat.© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

In Kortrijk ging vandaag (maandag) een proefproject rond boomspiegeladoptie van start. Een boomspiegel is het onverhard stukje grond rondom de stam van een boom langs de straat. Gewoonijk is dat vrij kaal, of staat het vol met onkruid. Het onderhoud is de verantwoordelijkheid van de groendienst. Maar nu krijgen Kortrijkzanen dus de kans op zo een stukje grond te ‘adopteren’. Dan mag je de boomspiegel zelf inrichten.

In Kortrijk en deelgemeenten krijg je sinds vandaag de kans om de boomspiegel voor je deur zelf in te richten. Genieten van zelfgekweekte kruiden, geurende bloemen of de pracht van groeiende planten. Het mag allemaal van het stadsbestuur.

Al zijn er uiteraard enkele voorwaarden verbonden aan het inrichten van de boomspiegel. Zo mogen er geen vaste constructies of bijkomende verhardingen ter hoogte van de boomspiegel voorzien worden. De beplanting mag niet tot verkeersonveilige situaties leiden en het gebruik van pesticiden is bijvoorbeeld verboden.

Vogelkastje

De geadopteerde bomenspiegel wordt door de adoptant onderhouden, de boom zelf wordt verder onderhouden door de stadsdiensten. In de boom van geadopteerde boomspiegels hangt Kortrijk een vrolijk vogelkastje. Zo is duidelijk dat de boomspiegel geadopteerd werd, zowel voor de buren als voor de werkmannen die het algemeen groenonderhoud doen.

Elke aanvraag zal worden voorgelegd aan het team Net en Groen van de stad. Zij bepalen of de boomspiegel geschikt is voor boomspiegeladoptie en bekijken het voorstel van de aanvrager.

“Een levendige boomspiegel creëert een mini stadsbiotoopje in de straat. Het nieuwe groen zorgt voor meer beschutting en voedsel voor dieren”, aldus schepen van Biodiversiteit Bert Herrewyn. “Kleurrijke bomenspiegels doorbreken het grauwe straatbeeld maar temperen ook de hittestress op dagen van grote hitte. Kortrijk voorziet eveneens zaadmengsel om mee te geven indien dit gevraagd wordt door de boomspiegeladoptant en de boomspiegel daarvoor geschikt is.”

Eigen initiatief

Kortrijk wil alle Kortrijkzanen oproepen om de handen uit de mouwen te steken om samen het straatbeeld mee te vergroenen. Het proefproject wordt na een jaar geëvalueerd en indien nodig bijgestuurd. Er zijn al verschillende Kortrijkzanen die individueel initiatief namen, zoals Wannes Ureel en Simon Verschelde van de VZW Gevelgäng en Johan Moreels van de winkel Zonder Meer in de Rijselsestraat.

“Boomspiegels zijn een belangrijke oase voor insecten, vogels en egels in een verstedelijkte omgeving. Je vrolijkt er het leven van velen mee op en staat er binnen de kortste keren over te praten met de buren. Grote dank aan Simon Verschelde voor dit initiatief!”, besluit Wannes Ureel, tuincoach en boomspiegeladoptant.

Meer info over de do’s and don’ts van de adoptie, maar ook leuke inspiratie voor de inrichting vind je op www.kortrijk.be/boomspiegeladoptie

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.