https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Alissio vangt zeldzame zilverkarper van 21 kilogram op Ter Borcht

© (Foto GF)
Redactie KW

Op een dag doe je de vangst van je leven en dat gevoel had de 17-jarige Alissio Vandemaele woensdag zeker. De jonge sportvisser is er dan in geslaagd om in de vijver van Ter Borcht een zeldzame Hongaarse zilverkarper van 21 kilogram te vangen. Het gaat om de grootste vangst ooit bij de plaatselijke lijnvissersclub.

Alissio vist al sinds zijn zesde en maakt er een wekelijkse afspraak van om een lijntje uit te werpen. Deze zomer had hij zich tot doel gesteld een graskarper te vangen, maar woensdag kreeg hij een iets groter exemplaar te pakken…”Ik had plots beet en merkte meteen een enorme spanning op de lijn”, zegt de jongeman. “Het duurde ruim veertig minuten eer ik hem boven water en dan in mijn visnet kreeg. Het bleek om een Hongaarse zilverkarper te gaan. Ik en de andere aanwezigen konden dat bijna niet geloven. Die vissen waren dertig jaar geleden door de oudere bestuursleden uitgezet en sindsdien slaagde niemand er in hen ooit nog te vangen.”

Tot Alissio er woensdag alsnog in slaagde en de kanjer aan wal kreeg. “Bij een weging schrokken we zowaar nog meer, want hij was 21 kilogram”, glundert Alissio. “Het gaat meteen om de grootste vangst ooit op Ter Borcht. “Het vorige record stond op een vis van 15 kilogram. Ik ben enorm blij en verheugd dat ik nu al de vangst van mijn leven gedaan heb. Geen idee hoe ik ooit nog zoiets zal kunnen evenaren.” Dat de jongen de vis moest terug gooien deert hem niet. “Dat hoort bij de regels van de sport”, zegt hij. “Bovendien vind ik het fijner dat hij kan verder leven in zijn natuurlijke habitat.”

Wim Vancoillie, voorzitter van de plaatselijke visclub, herinnert zich nog de dag dat de Hongaarse zilverkarpers op Ter Borcht uitgezet werden. “Het waren drie exemplaren die we van Frans Cloet gekregen haddden. Hij had op de Beelhoek een vijver – die er vandaag nog steeds ligt – en hij heeft ons die vissen geschonken. We hadden nooit gedacht dat iemand die ooit nog eens zou kunnen vangen. Vijftien jaar geleden is een van die drie vissen gestorven, maar de andere twee zagen we nooit meer opduiken. Dat het dan ook nog eens om een recordvangst gaat, maakt het helemaal af.” (VADU)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.