Actievoerders verzamelen 2.000 handtekeningen om natuurgebied in Marke te redden

© Natuurpunt
Olaf Verhaeghe

De werkgroep van Natuurpunt heeft op drie weken tijd een kleine 2.000 handtekeningen verzameld in hun actie om het natuurgebied ‘t Schrijverke in Marke te redden. Komende maandag worden alle handtekeningen vlak voor de gemeenteraad aan het Kortrijkse schepencollege overhandigd. Ook minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) krijgt de petitie toegestuurd.

De petitie om het Markse natuurgebied ‘t Schrijverke in Marke te redden, heeft op iets meer dan drie weken tijd zo’n 2.000 handtekeningen opgeleverd. De protestactie werd op poten gezet door enkele bezorgde leden van Natuurpunt die vrezen dat een plaatselijke verbreding van de Leie het natuurreservaat grotendeels zal doen verdwijnen.

Zeldzame planten en dieren

De Vlaamse Waterweg neemt zich immers voor om de Leie aan te passen voor grotere schepen tot 4.500 ton en drie lagen containers. “Maar die werken dreigen een grote aanslag op de lokale natuur te worden”, klinkt het bij Nele Devriendt, een van de Natuurpunt-vrijwilligers. “Volgens de huidige plannen zou een deel van ‘t Schrijverke op de schop gaan. De wandelweg langs de Leie in Marke, de weide met bijhorende struwelen en de oude meander van de Leie in het natuurgebied zouden verdwijnen in het water.”

Tegelijk dreigen ook vele zeldzame dieren en planten vernietigd te worden, volgens Natuurpunt zo’n 1.000 verschillende soorten. “Is het verlies onvermijdelijk? Absoluut niet, er is een degelijk alternatief”, aldus Nele Devriendt nog. “De grootste boten gaan bij hun doortocht door Kortrijk sowieso beperkt moeten varen, net omdat de Vlaamse Waterweg enkele grote tuinen langs de oever bij Kortrijk en Kuurne wil ontzien. De overheid aanvaardt deze situatie als een nautisch knelpunt. Door dit concept echter uit te breiden tot voorbij ‘t Schrijverke kan ook de natuur in Marke grotendeels gespaard worden. Het tijdverlies voor de schepen is beperkt en weegt niet op tegen de vernietiging van de schaarse natuur in onze regio.”

Eerder liet ook schepen van Natuur en Leefmilieu Bert Herrewyn (Vooruit) weten zich zorgen te maken over ‘t Schrijverke. “Op overlegmomenten hebben we meermaals onze bezorgdheid geuit over de mogelijke impact. Het gebied is nog niet zo lang geleden erkend als natuurreservaat. Wij hopen op inspraak in de concrete plannen.”

Nog niets definitief

Die plannen zijn immers nog lang niet af. Bij De Vlaamse Waterweg benadrukt men dat het voorlopig enkel nog om een vooronderzoek gaat. “Er is nog geen gedetailleerd ontwerp of zicht op welke grondverwervingen nodig zijn en waar die zouden moeten komen”, stelde woordvoerder Karen Buysse eind augustus. “Het is nog te voorbarig om uitspraken te doen over ‘t Schrijverke en omgeving. Van zodra er verdere stappen zijn genomen, zullen we alles ruim communiceren. Ook in overleg met de betrokken steden en gemeenten.”

Toch gaan Natuurpunt en de werkgroep van ‘t Schrijverke door met hun actie. Komende maandag brengen ze hun petitie met zo’n 2.000 handtekeningen naar de gemeenteraad om die te overhandigen aan de burgemeester en schepenen. Bovendien wordt ook een exemplaar verstuurd naar Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD). “Wij vragen het behoud van ‘t Schrijverke, dat even belangrijk moet zijn als de tuinen langs de Leie in centrum-Kortrijk. De natuur die we hier in Marke terugvinden kan niet zomaar gecompenseerd worden.”

Wie de actie mee wil ondersteunen, kan hier terecht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier