Aanleg nieuwe strandhoofden in Wenduine van start

© (Foto GF)
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) start op maandag 4 oktober met de voorbereidende werken voor de bouw van vier nieuwe strandhoofden in Wenduine. Deze moeten zorgen voor minder erosie, en dus minder onderhoud.

Doordat Wenduine op een knikpunt ligt, is de badplaats minder veilig bij stormvloeden en is het strand gevoeliger aan erosie. Deze zorgt voor een verhoogd zandtransport richting Blankenberge, met verzanding van de jachthaven aldaar tot gevolg. Een structurele oplossing drong zich dus op, want zowel het onderhoud van het strand in Wenduine als de baggerwerken in de Blankenbergse jachthaven bij verzanding vormen jaarlijks een hoge onderhoudskost.

Die oplossing bestaat uit de aanleg van vier nieuwe strandhoofden, die het zand beter zullen vasthouden op het strand. In de eerste fase worden daarvoor drie bestaande strandhoofden afgebroken. Een deel van dat materiaal zal dan hergebruikt worden bij de opbouw van twee nieuwe strandhoofden op een andere plaats. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken, worden de werken gespreid over twee jaar waarbij er telkens gewerkt zal worden van oktober tot eind april. Omdat de werken afhankelijk zijn van de getijden, zal weekend- of nachtwerk soms noodzakelijk zijn.

Het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust start maandag met de voorbereidende werken: de aanvoer van het materiaal. Op 12 oktober starten dan de effectieve werken. In deze eerste fase worden de drie bestaande oostelijke strandhoofden afgebroken. Ter hoogte van de Manitobahelling en ten westen van de Van Gansberghehelling komen twee nieuwe, langere en hogere strandhoofden. Behalve een afgebakende werfweg, zal tijdens deze eerste fase de westkant van het strand vrij toegankelijk zijn. De tweede fase van de werken start over een jaar. De twee resterende strandhoofden worden dan verhoogd en verlengd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier