500 ton slib afgevoerd in Diksmuids sportpark De Pluimen

Schepenen Marc Deprez en Marc De Keyrel. © Stad Diksmuide
Anton Peene Reporter

De afgelopen periode werd tijdens een onderhoud zo’n 500 ton slib uit de wadi’s en de vijver op sportpark De Pluimen gehaald. Hierdoor kan er veel meer water gebufferd en dus geïnfiltreerd worden in de grond. Het baggeren gebeurde in drie fases zodat de aanwezige dieren altijd een plek vonden om zich veilig te nestelen.

De wadi’s en de vijver op de sportsite De Pluimen zaten vol slib. Door de aanleg van onder andere een tweede kunstgrasplein, de tennishal, … stroomt er meer water naar de wadi’s. “We planden een onderhoud in en zorgden ervoor dat het slib in de wadi’s en de vijver werd gebaggerd zodat het sportpark met een maximale capaciteit het najaar kan ingaan”, laat het stadsbestuur weten. “Zo kan het water beter gebufferd worden en kan het op die manier maximaal infiltreren in de grond. Alle wadi’s van de parking, tennis, … lopen over in de hoofdwadi aan de Tuinwijk. Is deze helemaal verzadigd, dan pas loopt het water over naar de riool.”

33 vrachtwagens

De totale hoeveelheid slib dat werd afgevoerd komt op ongeveer 500 ton. “Dit komt overeen met ongeveer 33 vrachtwagens. Daarnaast werden ook een aantal vrachtwagens met groenafval (zaailingen en riet) afgevoerd. We hebben geen duidelijk zicht op het exacte volume aangezien nat slib beduidend meer weegt dan droog slib. Door het verwijderen van het slib komt er een extra buffercapaciteit van 294 m³, ofwel bijna 300.000 liter water. De diepte van de waterbuffers zijn niet aangepakt. Aan de tennisterreinen werden de bermen opnieuw geprofileerd zodat de afwatering nu richting wadi in plaats van tennisterreinen gebeurt.”

Ruim 25.000 euro

“De werken werden uitgevoerd in drie fases tussen eind augustus en eind september, dit is de meest geschikte periode voor de aanwezige dieren en houdt ook rekening met het broedseizoen van de salamander en andere aanwezige dieren”, klinkt het nog.

De werken werden uitgevoerd door de firma Marc Deneire uit Diksmuide voor een kostprijs van 25.255,46 euro inclusief btw. Farys, de beheerder van het sportpark, staat in voor de factuur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.