22 krimlindes moeten de Dries in Kemmel het uitzicht van weleer geven

vandaag werden de bomen op de Dries te Kemmel geplaatst©Eric Flamand Regional
vandaag werden de bomen op de Dries te Kemmel geplaatst©Eric Flamand Regional
Redactie KW

Begin oktober vorig jaar startten de omgevingswerken op de Dries in Kemmel. Alle bomen werden gerooid, het grasveld genivelleerd en heringezaaid. De Dries kleurt ondertussen al een tijdje opnieuw groen en deze week werden de nieuwe bomen geplant.

“We kozen voor de krimlinde die we haalden in een tuincentrum in het Nederlandse Haaren,” zegt schepen Jean-Pierre Geelhand de Merxem.

De krimlindes worden tegenwoordig veel gebruikt bij openbare groenaanplantingen. “Ze zijn beter aangepast aan de lokale omstandigheden en meer bestand tegen ziekten. Zo zijn de lindes minder gevoelig voor bladluizen waardoor er ook minder honingdauw (drup) is en hebben ze daarnaast minder last van wortelopslag.”

Nu al bomen van zeven meter hoog

Op dit moment krijgt de Dries al wat het uitzicht terug van de voorbije jaren aangezien de krimlindes nu al een lengte hebben van zeven meter. “Op volle groei worden dit bomen van 30 tot 40 meter hoog. Zo zullen we opnieuw een kwalitatieve Dries bekomen.”

Vermoedelijk in de maand september met de plaatselijke kermis in Kemmel zal de gemeente Heuvelland het plein officieel heropenen. ”Veel vroeger zal wellicht niet kunnen aangezien nog niet iedereen het vaccin zal gekregen hebben”, meent schepen Geelhand de Merxem.

Veel paardenkastanjes aangetast

Sedert 1922 stonden er paardenkastanjes op de Dries. Begin de jaren 2000 werden de bomen aangetast door de paardenkastanjemineermot. “Sindsdien werden al vijf afgestorven bomen verwijderd, de overige bomen zijn in slechte conditie. Enkel twee bomen waren weinig aangetast.”

“Mede door de uitgevoerde wegenwerken rond de Dries in 2009 en het parkeren binnen de boomspiegels ging de vitaliteit van de bomen verder achteruit,” duidt de bevoegde schepen.

Op de Dries wordt na de aanplant opnieuw een verharde oprijstrook, in de vorm van verstevigd gazon, aangelegd die de op- en afrit van de Dries (deels) verbindt.

Parkeren op gras is verboden

“Parkeren op het grasveld is in de regel verboden. Zo wordt het centrale, groene en rustgevende dorpszicht gevrijwaard en dit onroerend erfgoed beschermd. De slagboom aan de ingang blijft dan ook steeds gesloten.”

“Parkeren wordt enkel toegestaan voor speciale gelegenheden zoals de gemeentelijke kermisperiode en evenementen die een grote parkeerdruk in het dorp veroorzaken zoals de jaarlijkse wijnfeesten. De in het voorjaar 2020 aangelegde parking in de Kasteeldreef compenseert de parkeercapaciteit van de Dries”, geeft schepen Geelhand de Merxem nog mee.

Ook kiosk wordt hersteld

Ondertussen loopt een dossier om ook de kiosk op de Dries te herstellen. Deze werken zijn nog niet gepland in de komende maanden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.