Op de oevers langs de Leie tussen Deinze tot Wervik komen minstens 13 beleefzones waar ten volle van de rivier en de streek kan worden genoten. Zeven beleefpunten krijgen dezelfde stijl en krijgen de koepelnaam roothoek, waaronder Bissegem Plage. “We willen de steden en gemeenten langs de Leie extra in de picture zetten en de identiteit in dit gedifferentieerd landschap versterken”, zegt Filip Vanhaverbeke, algemeen directeur Leiedal.
Afdeling Regio West van De Vlaamse Waterweg nv zorgt voor de realisatie van het grootschalig project Seine Schelde Vlaanderen op de Leie tussen Deinze en Wervik. Een nevendoelstelling van dit project is de recreatieve troeven van de Leie als blauwgroene as en bij uitbreiding de Leiestreek in het algemeen te versterken. Daarom voorziet De Vlaamse Waterweg, met steun van de Europese Unie, in het ontwerp en de uitbouw van 13 locaties langs de jaagpaden van de Leie waar beleving van de omgeving centraal staat. De beleefzones bevinden zich in Deinze, Zulte, Wielsbeke, Waregem, Wevelgem, Harelbeke, Kuurne, Kortrijk, Menen en Wervik. De gemeenten nemen na de realisatie het dagdagelijks beheer over.
Roothoeken
Ook Bissegem Plage wordt opgewaardeerd tot een “roothoek”-beleefpunt. Kenmerkend voor deze beleefpunten is een terracotta hoek die aansluit of verder loopt over het jaagpad. De roothoeken krijgen een geïntegreerde zitbank, een naamsvermelding in de betonnen structuur en een informatiepaneel met daarop de uitleg over een typisch aspect van de omgeving, de Leie in blauwgroene as in de omgeving of het Europese Seine-Schelde-project.
“De zeven roothoeken binnen een netwerk van 13 beleefzones zijn heel visueel zichtbaar langs de Leie”, zegt Jonas Wieleman van studiebureau Sweco. “Bij de recreatieve plek is contact met het water belangrijk. We breken de lineariteit van de Leie en plaatsen functionele elementen. Met de roothoeken willen we de verbinding tussen de Leie en de Leiedorpen en -steden herstellen.”
De naam ‘roothoek’ is een samenvoeging van hoek en roten. Roten is het blootstellen aan water waarop de vezels van onder meer vlas vrijkomen zodat ze gebruikt kunnen worden in de textielindustrie. De Leie was ervoor gekend in onze regio.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier