Natuur in de hoofdrol tijdens Putten vol Pit aan de Krekemeersen

Op zondag 5 mei zijn de Krekemeersen opnieuw een oord vol creatieve en avontuurlijke uitdagingen voor jong en minder jong tijdens Putten vol Pit. Vanzelfsprekend krijgt ook nu weer de natuur de hoofdrol. Je kan bijvoorbeeld een workshop stenen vilten volgen met Leila Paesbrugghe.

Marie-Christine Deceuninck, Paul Nolf, Karl Vanysacker, Elke Vandewalle, Eva Vanhuyse, Karien Vuylsteke, Lynn Vermote, Christine Logghe, Rik Waeyaert, Greet Van Staeyen en André Brassaert zijn klaar voor Putten vol Pit. © foto Coghe

Putten vol Pit is is een samenwerking tussen de vrijetijdsdiensten en de milieudienst van de gemeente samen met het provinciebestuur West-Vlaanderen en tal van andere spelers. Zo zijn heel wat natuurorganisaties en de jeugdraad aanwezig, maar kan je ook avontuurlijke uitdagingen aangaan.

Daarnaast kan je ook deelnemen aan rustige activiteiten in de leeshoek of yoga. Ook Leila Paesbrugghe uit Esen is aanwezig en leert je stenen vilten.

Leila (35) woont in de Esenstraat in Esen, samen met haar man Steven Hoedt – net als Leila afkomstig uit Zarren – en dochters Leonie (9) en Stella (7). Leila is kleuterjuf en neemt al tien jaar de peuterklas van De Kreke onder haar hoede. Dat doet ze weliswaar met veel liefde en plezier, maar toch had ze nood aan een extra uitdaging. “Ik ben bijvoorbeeld graag creatief bezig. Van niets iets maken, dat doe ik graag”, legt Leila uit. “Vandaar dat ik maandelijks workshops geef, bij mij thuis en op verplaatsing. Laatst nog bij de Zusters van Liefde in Kortemark, waar ik op hun vraag een workshop gaf aan middelbare scholieren.”

Twee ijsjes op het strand

“Naast workshops geef ik ook muzische workshops met Kaatje Devoghel. Samen bieden we creatieve dagen aan bij me thuis waarvoor Kaatje een lied schrijft en ik dat creatief uitwerk. Deze zomer hebben we samen de workshop ‘Twee ijsjes op het strand’, met een knipoog naar Raymond van het Groenewoud”, legt Leila uit.

“Daarnaast bied ik ook Stoeff-boxen aan. Dit lijkt een beetje op het HelloFresh-concept. Daarvoor stel ik een box samen met alle benodigdheden voor een knutselmiddag. Naast thema’s als een dino- of discobox, bied ik ook gepersonaliseerde boxen aan. Die boxen slaan aan. Ik merk dat veel ouders wel eens iets anders willen dan de zoveelste uitstap naar een indoor speelplein”, vertelt Leila.

Leila Paesbrugghe leert je stenen vilten.
Leila Paesbrugghe leert je stenen vilten.© foto Coghe

Zondag 5 mei kan je kennismaken met de creativiteit van Leila tijdens Putten vol Pit. “Gemeente Kortemark nam contact met me op met de vraag of ik voor hen iets met vilt kon doen”, legt Leila uit. “Vilten past ook goed bij het thema natuur. We gaan stenen in een kleurig jasje steken. Dat is een leuke workshop van zo’n 10 minuutjes, geschikt vanaf het tweede kleuter. Ook jongere kinderen kunnen meedoen als mama of papa een handje toesteken. Niemand hoeft wat mee te brengen, stenen en wol zijn aanwezig”, besluit Leila.

Van death ride tot leeshoek

Putten vol Pit, aan de Krekemeersen achter het station, start vanaf 11 uur. Je kan kennismaken met stand-up paddling, een gezellige leeshoek, theater, yoga, death ride over het water, Den Draad, schommeldraken, Danspunt en een toffe bar door de jeugdraad. Er zijn ook diverse infostandjes van natuurorganisaties zoals VMM, de Kerkuil… Ook Tuinhier Kortemark is aanwezig en zij nemen het op voor de bedreigde bijen, met de Kortemarkse imker Robbe Dhulster en zijn bijenwasproducten van Bee-Health. De toegang is gratis.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.