Nachtopvang niet volzet tijdens extreme winterprik

Een thuisloze, die liever niet zijn naam ziet verschijnen in de krant, maakt dankbaar gebruik van de lockers om overdag enkele spullen in op te bergen. © JVGK
Axel Vandenheede

De voorbije dagen dook het kwik serieus onder nul. Daarom waren de OCMW’s uit de streek en de hulpdiensten extra alert. Kwetsbare mensen hebben het in zulke tijden nog moeilijker. Uiteindelijk vielen er geen noemenswaardige problemen te noteren. “De nachtopvang in Kortrijk zat zelfs niet volledig vol”, stelt OCMW-voorzitter Philippe De Coene.

Dit artikel maakt deel uit van ons ‘Dossier Vrieskou’.

Kortrijk heeft als enige in de streek een daklozenopvang. Daar kunnen tot 20 personen per nacht worden opgevangen. De voorbije dagen kregen de vrijwilligers een aantal mensen over de vloer, maar de maximumcapaciteit werd niet bereikt. “Dit jaar zat de nachtopvang nog maar eenmaal vol”, legt Philippe De Coene (SP.A), voorzitter van OCMW Kortrijk, uit. “Een aantal weken geleden was dat, maar dat probleem werd goed en snel opgelost. De voorbije dagen waren er geen problemen qua capaciteit.”

“Wel kreeg ik te horen dat de mensen die naar de nachtopvang komen moe en uitgeput zijn door de koude. Die vriestemperaturen vreten aan hen. In de nachtopvang proberen we hen daarom zo goed mogelijk te helpen. Niet alleen door hen een avondmaal en ontbijt aan te bieden er wordt op koude dagen ook meer gegeten en gedronken maar ook te kijken of ze kleding of iets anders nodig hebben. De mensen kunnen ‘s avonds ook hun kleren wassen, want er staan wasmachines en droogkasten. Wie ziek is, verwijzen we bovendien door naar een arts.”

De daklozen moeten overdag wel de nachtopvang verlaten, maar kunnen dan terecht in de Kortrijkse wijk- en dienstencentra.

lockers

Philippe De Coene: “In onder meer de Zonnewijzer of wijkcentrum Overleie kunnen zij gratis warme drank krijgen en een maaltijd aan een erg lage prijs kopen. Er zijn daar ook douches en wasmachines ter beschikking. In de Zonnewijzer kunnen thuislozen sinds november vorig jaar bovendien gebruik maken van lockers om hun spullen op te bergen. “

De Kortrijkse OCMW-voorzitter stelt ook dat de OCMW-medewerkers een extra oogje in het zeil houden tijdens thuisbezoeken. “De buurtwerkers, maaltijdbezorgers en ergotherapeuten checken of kwetsbare senioren geen problemen hebben in dergelijk vriesweer. Indien nodig grijpen we meteen in.”