Mysterie rond VW-busje in natuurgebied beetje opgelost

Redactie KW

In de voorbije weken trok een groen, ontmanteld VW-busje in het pas ontsloten natuurgebied rond het fort Saint-Nikolas in Boezinge de aandacht van diverse media. Na wat speurwerk zou het blijkbaar gaan om een vroegere ‘stadsbus’ van Oostende.

In 2013 kwam dit verwilderd stuk bosgebied in het bezit van Natuurpunt en nu is het domein toegankelijk voor het publiek. Tot hun verrassing bots(t)en wandelaars daar op een VW-busje dat volledig in deze groene omgeving is geïntegreerd. Ooit zou het vehikel als jachthut en hok voor vechthanen hebben gediend. Maar vanwaar dan het Oostendse wapenschild, vroegen velen zich af.

Sommige niet meer zo jonge Oostendenaars dachten aan de groene VW-busjes waarmee de SEO tot in de jaren zestig brood aan huis bedeelde. Anderen opperden dat het een oud busje van de brandweer was waarmee zieken werden vervoerd. Na enig speurwerk, met steun van Heemkring De Plate, dook opeens de foto op van een identiek busje-met-wapenschild op de parking van het Oostendse stadhuis.

Identiek busje

Na een oproep tot opheldering bij de leden door Nadia Stubbe, voorzitter van de Heemkring, wist Marcel Calcoen zich te herinneren dat het een ‘stadsbus’ betrof van de Technische Dienst van de stad van de sectie Opmetingen. Het wapenschild op het portier aan de passagierskant is ook op die archieffoto te zien.

Blijft nu nog de vraag hoe het busje in de Westhoek is verzeild. Deze vraag zal wellicht voor altijd onbeantwoord blijven want de enige die het hele verhaal errond kent, de vroegere eigenaar Philippe Vandenbriele, is intussen overleden. (ML)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.