“Moeilijk te begrijpen dat deputatie probleem blauwalgen in domein IJzerboomgaard blauw-blauw laat”

Provincieraadslid Luc Coupillie.© gf
Provincieraadslid Luc Coupillie.© gf
Redactie KW

Er komt geen proactieve aanpak van mogelijke blauwalgen in het provinciedomein De IJzerboomgaard in Diksmuide. Dat heeft provincieraadslid Luc Coupillie (N-VA)vernomen op de provincieraad. “Dat is pijnlijk. Het provinciebestuur laat dit op zijn beloop gaan. De provincie is nochtans bij heel wat wetenschappelijke projecten betrokken.”

Als er weinig of geen stroming op een waterloop of vijver zit, bestaat de kans bij warm weer dat er cyanobacteriën of blauwalgen beginnen te bloeien. Ze vormen een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag op het water en houden gezondheidsrisico’s in voor mens en dier.

Provinciaal domein de IJzerboomgaard met zijn avontuurlijke waterspeelzone werd in het verleden getroffen door dit micro-organisme. In een groot deel van het topseizoen moet hier dan ook om veiligheidsredenen hard ingegrepen worden.

Provincieraadslid Luc Coupillie: “We zien dan bordjes verschijnen met ’verboden te spelen’….. Een pijnlijke ingreep als men weet dat er heel wat provinciale middelen zijn besteed aan bijvoorbeeld de inrichting van de waterspeelzone. In 2016 werden hier voor 160.000 euro designspeeltuigen voorzien.”

Kenniscentra in binnen- en buitenland zijn het erover eens dat een teveel aan voeding in het water één van de grote oorzaken is van de algenbloei. “Heeft de deputatie al stappen gezet om dit fenomeen van blauwalgengroei proactief aan te pakken of berust ze in de situatie en gaan we de verbodsbordjes die vorige jaargangen werden uitgestald deze zomer gewoon weer bovenhalen?”, vroeg Luc Coupillie op de provincieraad.

Kaarsen branden

We gaan kaarsen branden dat dit fenomeen zich niet meer voordoet en indien wel gaan we de verbodsbordjes weer bovenhalen. Wij hopen wel dat Vlaanderen zijn verantwoordelijkheid neemt inzake de waterkwaliteit”, antwoordde gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe.

Raadslid Coupillie : “Het begint op een standaard antwoord te lijken: als het te moeilijk wordt voor de Provincie, dan moet Vlaanderen het maar oplossen. Toch eventjes in herinnering brengen dat niet Vlaanderen het domein heeft uitgebouwd, maar wel de Provincie. De bron van water ligt hier op het terrein zelf. De Provincie is dus zelf verantwoordelijk voor zijn eigen vijvers die ze gecreëerd heeft, zoals een privé-eigenaar dat is voor zijn eigen waterput. De schuld weer eens op een ander steken, is dan ook nonsens.”

Coupillie besluit als volgt : ”Het is moeilijk te begrijpen dat de deputatie het probleem van de blauwalgen in zijn domeinen blauw-blauw laat. De Provincie is in tal van wetenschappelijke projecten betrokken, zeg maar medefinancier. Waarom hier zelfs geen poging gedaan wordt om uit de impasse te geraken, is dan ook niet te begrijpen. Spijtig voor de jeugd en spijtig van het vele geld dat in de speelzone werd geïnvesteerd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier