Moderne ‘heks’ Karolien test de heilzame kracht van haar kruidentuin

© WO
Redactie KW

In het dagelijkse leven neemt medisch pedicure Karolien Desmet in haar kabinet de voeten van haar klanten onder handen. Na haar dagtaak trekt ze zich op de zolder van haar pastoriewoning terug om er zich als een moderne heks in de veelzijdige krachtige werkingen van kruiden als brandnetel, kamille of lavendel te verdiepen.

Drie jaar geleden begon Karolien met het volgen van een twee jaar durende avondopleiding tot herborist. Op die manier wijdde ze zich in de geheimen van de kruiden en de kruidengeneeskunde in. Momenteel volgt ze een derde jaar kruidenverwerking. “Aanvankelijk leek het me gewoon leuk om mijn eigen shampoo en mijn eigen waspoeder te kunnen maken. Bij het begin van mijn opleiding wist ik helemaal niets van kruiden af en wat bedoeld was als een leuke hobby groeide uit tot een echte passie”, steekt Karolien van wal.

“Het is enorm fascinerend welke diverse geneeskrachtige werkingen plantjes als lavendel of brandnetel hebben en wat je er allemaal mee kan bereiden: van infusies (thee) en gorgeldrankjes over zalfjes en crèmes tot etherische oliën, kruidenwaters, lotions en shampoos.”

Hokus-pokusthee

Karolien beschouwt zichzelf niet als een herboriste die eventjes alles met een kruidje of met een hokus-pokusthee oplost, maar ze is er wel van overtuigd dat de klassieke geneeskunde en de kruidengeneeskunde hand in hand kunnen gaan. “Tegenwoordig vind je ook bij de apotheker naast de gewone geneesmiddelen meer en meer homeopathische en natuurlijke middelen. Om alledaagse kwaaltjes als hoofdpijn of spierpijn te bestrijden heb je niet altijd de grote kanonnen uit de medicijnkast nodig. Door het brede gamma aan moderne geneesmiddelen zijn we de eenvoudige kant-en-klaar beschikbare kruidenmiddelen vergeten”, merkt ze op.

“Het is voor mensen veel gemakkelijker om een strepsil tegen de keelpijn te nemen in plaats van een kruidenthee of een gorgeldrank. Zelfs mijn eigen gezin is niet altijd overtuigd. Soms neemt mijn man liever snel een pijnstiller in plaats van te wachten tot ik een middeltje klaar heb. En mijn dochter zegt wel eens: ‘Ben je daar weer met je kruiden?’ Maar dan merk ik dat ze het toch stiekem gebruikt om me nadien het compliment te geven dat mijn middeltje toch wel goed gewerkt heeft”, glimlacht Karolien.

“Onze overgrootmoeders waren huisvrouwen met een eigen moestuin en kruidentuin. Zij wisten veel meer af van kruiden en gaven die kennis door aan de volgende generatie. Nu gaan we met z’n allen werken en gaat die oude kennis verloren. We lopen in de natuur rond en we beseffen niet dat de planten er voor ons staan. Langs onze beken groeit overal de smeerwortelplant, een oud geneeskruid. Met een zalf op basis van die plant behandelde ik met succes een pijnlijk duimgewricht bij mijn dochter”, aldus Karolien.

Honderd jaar

Zelf kent Karolien intussen de werking van een zestigtal kruiden. “Eigenlijk weet ik dus nog bijna niets. Ik heb nog een lange weg te gaan en heb nog veel te leren. Ik wil me blijvend bijscholen en kennis blijven verzamelen. Laat me alstublieft honderd jaar worden zodat ik zoveel mogelijk puzzelstukjes van die gigantische kruidenpuzzel kan leggen.”

Cosmeticalijntje

In de toekomst wil Karolien als medische pedicure in haar voetenkabinet graag uitsluitend met natuurlijke producten werken. “Ik ben volop bezig met het ontwikkelen van een eigen kleinschalig cosmeticalijntje. Het lijkt me heerlijk om met eigen producten te kunnen werken bij het behandelen van schimmelnagels, ingegroeide nagels, kloven, likdoorns of droge huid. Ik koester geen grootse plannen, ik wil het liever beperkt houden tot mijn kabinet en mijn klanten. En bijleren, nog heel veel bijleren”, besluit de Rekkemse kruidenvrouw.

Lavendelweetjes

Als eindwerk ontwierp Karolien een jaarscheurkalender met voor elke dag een weetje over lavendel. Deze krachtige maar zachte plant zorgt niet alleen voor extra kleur in de tuin, ze werkt ook kalmerend, helpt wondjes of muggenbeten genezen en is ook breed inzetbaar is in het huishouden. Karolien geeft enkele tips. Door zijn sterk ontsmettende werking is etherische lavendelolie een EHBO-middel voor snijwonden en brandwondjes. Destijds hadden de Romeinse troepen lavendel bij zich om wonden te ontsmetten. De wondgenezende olie bevordert bovendien het herstel van het weefsel en beperkt littekenvorming.

Eén à twee druppels etherische lavendelolie toevoegen aan gedemineraliseerd strijkwater geven een heerlijk geurende was. Vroeger werd wasgoed in de zon op lavendelstruiken te drogen gelegd.

(Carlos Berghman)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.