Milieuzaken Stasegem wil ‘geen asbest in ons nest’

© (Foto GF)
Redactie KW

Vrijdag aanstaande is de hoorzitting in verband met het dossier rond Devamix/BSV. Het actiecomité en Milieuzaken Stasegem bereiden zich alvast voor op een eventuele gerechtelijke procedure.

Phillipe Dehullu, een van de trekkers van het comité, wil deze zaak niet op haar beloop laten. Zelf woont hij in Stasegem. Hij vindt dat asbestverwerking in deze omgeving niet kan. “Niet alleen is dit te dicht bij een woonzone maar ook de manier waarop Devamix/BSV omgaat met hun huidige voorwaarden zijn al jaren een doorn in het oog. Stof overal, tot ver buiten de muren van het bedrijf, omheiningen die afbrokkelen, en nu willen ze nog asbest verwerken ook”, zegt jonge mama Gwenny Meyfroid.

Zij woont zelf op de Keizershoek, enkele honderden meters van het bedrijf, en wil haar kroost liefst in gezonde omstandigheden zien opgroeien. “Een rechtszaak kost geld en daarvoor wil het comité een beroep doen op burgers. We hopen dat bewoners hun duit in het zakje willen doen om hieraan een halt toe te roepen. Elke bijdrage is dan ook welkom. Elke 20 euro helpt ons om deze zaak te financieren”, vertelt een enthousiaste Frank Vervaeke, al jarenlang lid van Milieuzaken Stasegem.

Affiches

Milieuzaken Stasegem verspreidt affiches in Zwevegem en Stasegem. Zij zijn gesponsord door een lokaal bedrijf. “Wie er eentje wil kan ons gerust contacteren. We hebben een facebookpagina ‘Geen asbest in ons nest’ en we gaan ervoor: met hoe meer, hoe beter”, zegt Zwevegemnaar Jaap Desimpelaere, die actief betrokken is in het comité. “We kunnen dit vanuit de stad alleen maar toejuichen”, zegt schepen van Milieu Tijs Naert (Groen).

“We stellen als stad al jaren vast dat het bedrijf voorwaarden aan hun laars lapt. Ook wij, vanuit het stadsbestuur, vinden het geen goeie zaak dat deze asbestverwerking daar zou plaats vinden. Daarom gaven wij reeds een ongunstig advies, maar de finale beslissing komt ons jammer genoeg niet toe. We hopen dan ook op de hoorzitting de provincie hiervan te overtuigen. En voor mij is het zeker ook dubbel. Ik woon in Stasegem en ik wil – net als het zoals het hele dorp – mijn kinderen in gezonde omstandigheden zien opgroeien.”

(PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.