Meulebeke zet vossen in op kerkhof in de strijd tegen houtduiven

De jongste tijd veroorzaken houtduiven nogal wat overlast op de begraafplaats van de Sint-Amandusparochie. Vossen moeten die plaag een halt toeroepen.

Schepen van Groen en Begraafplaatsen Danny Bossuyt bij één van de vossen op het gemeentelijk kerkhof Sint-Amandus. © foto Luc

De prachtige centrale dreef met majestueuze beuken is de blikvanger van de begraafplaats. “Maar het zijn nu precies die prachtige bomen die ons enige last bezorgen,” meent schepen van Groen en Begraafplaatsen, Danny Bossuyt. “Zij dienen eveneens als slaapplaats voor de talrijke houtduiven en dat zorgt voor een overdosis aan duivenpoep op de wandelpaden en de zerken. Om hiertegen iets te ondernemen, hebben we al een beroep gedaan op de roofvogels van Jasper Neirinck. Jasper houdt dan telkens de vogel aan de lijn en dit zorgt wel voor een schrikeffect bij de duiven. Helaas, enige tijd later zien we dat de duiven terugkeren”.

Nep

Een contact met Inagro -een onderzoek- en adviescentrum voor land- en tuinbouw- bracht de oplossing. Naast het bestuderen van nieuwe teelttechnieken en het beoordelen van nieuwe rassen concentreert men zich ook op het verjagen van vijanden voor de gewassen, op een heel milieuvriendelijke manier.

“Zo komen we bij het verhaal van de nepvossen,” vertelt de schepen. “Die nepvossen zijn prachtige, natuurgetrouwe afbeeldingen van vossen die gebruikt worden in land- en tuinbouw om onder meer houtduiven weg te houden van schadegevoelige teelten. De levensechte afbeeldingen van de vossen op hardboardkarton werken dan als een soort vogelverschrikker. Uit proeven op testvelden bleek dat het plaatsen van twee dergelijke vossen voldoende was om de duiven weg te houden. Dit hebben we dan ook als proefproject hier op de dodenakker aangewend. Ik moet eerlijk bekennen dat we nu al resultaat merken en dat er minder duiven hier aanwezig zijn.”

(Luc Bouckhuyt)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.