Mensenrechtenboom moet wijken bij renovatie Het Pand, maar nieuwe boom komt

Redactie KW

Op sociale media was er de laatste dagen wat ongerustheid over de mensenrechtenboom in Het Pand. Door de ingrijpende renovatiewerken aan de winkelgalerij moet de boom wijken, al belooft het stadsbestuur wel dat er een nieuwe mensenrechtenboom geplant wordt in de omgeving.

Tot enkele dagen geleden stond er in winkelcentrum Het Pand een boom die bekend stond als de mensenrechtenboom. Die kon je vinden op het middenplein, tegenover café ‘t Peerdeke. De boom kreeg de titel van de internationale organisatie Amnesty International en moest het belang van de mensenrechten in het Waregemse straatbeeld vertegenwoordigen. In oktober 2018 diende de boom als decor voor een actie van de vereniging Hart boven Hard. Er werd toen een keten van geknoopte witte lakens gelegd tussen de voedselbank ‘t Kelderke en de boom in Het Pand.

Tot groot ongenoegen van de anonieme burgerbeweging Leefbaar Waregem werd de boom onlangs gekapt. “In deze moeilijke tijden hebben wij het belang van de natuur herontdekt en het gemis aan natuur ondervonden. Net nu moeten we beseffen dat gezonde bomen omhakken niet kan”, klink het bij de organisatie, die een bescheiden rouwregister opende voor de boom.

Nieuwe boom

Toch verdwijnt het concept van de mensenrechtenboom niet. “Weinig mensen weten dat de boom in Het Pand niet de initiële mensenrechtenboom was. Die stond al sinds de jaren 70 op die plaats, maar is ooit afgestorven. Er werd toen een nieuwe boom op dezelfde plaats geplant, en dat gaan we nu weer doen”, reageren schepenen van Patrimonium Rik Soens en Natuur Maria Polfliet (beiden CD&V). Een exacte locatie voor de nieuwe boom is er nog niet. “Maar het zal zeker in de omgeving van Het Pand zijn. Rondom de stadionvijvers is één van de opties.” (PNW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier