Menens stadsbestuur roept inwoners op alle straten afvalvrij te maken

Schepen Patrick Roose (Sp.a) met enkele materialen die de ‘Mooimakers’ kunnen bekomen om te helpen aan de Lenteschoonmaak.© foto WO
Schepen Patrick Roose (Sp.a) met enkele materialen die de ‘Mooimakers’ kunnen bekomen om te helpen aan de Lenteschoonmaak.© foto WO
Redactie KW

Binnen het stadsbestuur is er de wil om de stad en zijn deelgemeenten mooi te maken. In die optiek verscheen er in het stadmagazine Leiedraad een oproep en uitdaging om alle straten letterlijk afvalvrij te maken.

Schepen Patrick Roose (Sp.a) liet weten dat de respons groot was van zowel scholen, jeugdbewegingen, gezinnen, organisatie en bedrijven. De hoop leeft dus dat de vrijwilligers er zullen in slagen om tijdens de grote Lenteschoonmaak grote delen van Groot-Menen afvalvrij te maken. Veel van deze vrijwilligers zouden, nog volgens de schepen, nieuwe ‘Mooimakers’ zijn. Bijgevolg blije gezichten binnen het stadsbestuur omdat zo veel mensen zich inzetten voor de stad.

“Het is ook een krachtig signaal. Een nette stad is immers een collectieve verantwoordelijkheid. Er is een belangrijke rol weggelegd voor de stadsdiensten, maar ook de inwoners of de gebruikers van de openbare ruimte spelen een belangrijke rol. De netheid van de straten is dan weer een samen-verhaal”, aldus de schepen.

“Als zoveel mensen op onze oproep reageren zullen we er misschien in slagen om letterlijk alle straten een lenteschoonmaak te geven. Ik hoop van harte dat alle Menenaars dit horen, niet in het minst de sluikstorters zelf. Van zij die per ongeluk een papiertje laten vallen en besluiten dat te laten liggen, tot zij die ganse zakken met afval in de grachten gooien.”

Repressieve maatregelen

Wie alleen met repressieve maatregelen tot beter gedrag kan worden bewogen, moet weten dat elke sluikstorter een boete van 350 euro riskeert. In 2019 werden 111 vaststellingen gemaakt. Cijfers over 2020 zijn nog niet vrijgegeven. “Als besluit herhaal ik mijn dank aan alle mensen die een waanzinnige uitdaging hebben omgezet in een waanzinnig signaal.”

Iedereen kan meedoen aan De Grote Lenteschoonmaak. Ook als je kleine delen van Menen schoonmaakt, draag je bij en word je medewerking geapprecieerd. Inschrijven kan heel eenvoudig op www.menen.be/degrotelenteschoonmaak . Graag voor 26 maart 2021. Telefonisch kan ook via 056/529.371. Overlappingen mogen.

De stad zet een ambtenaar in voor coördinatie en een ploeg Groene Ridders. Zij doen dagelijkse rondes met camionette, veegmachines, elektrische bakfietsen en een afvalstofzuiger. De gemeenschapswachten sporen zwerfvuil en sluikstorters op in samenwerking met milieupolitie. Men investeert in een tweede veegmachine, ondergrondse glascontainers, nieuwe vuilnisbakken en hondenpoeppalen.

Verschillende doelstellingen

Het gemeentebestuur steunt eveneens campagnes en acties zoals verwaarloosde percelen een nieuwe invulling geven, sensibiliseringscampagnes zoals ‘Hond aan het lijntje, Kakje in het zakje’ en statiegeldalliantie. De stad heeft ook verschillende doelstellingen zoals 200 ‘Mooimakers’ tegen het einde van het jaar, grote betrokkenheid en actieve deelname aan elk evenement zoals World CleanUp Day en de Grote Lenteschoonmaak en grote ondersteuning bij zwerfvuilacties.

Als slot op het geheel zouden burgemeester en schepenen er volgende zaterdag met zijn allen op uitrekken om ook hun steuntje bij het opruimen van zwerfvuil bij te dragen.

(WO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.