Markt in Komen verandert in ecologische hotspot

De kinderen leren in workshops afval te verwerken tot een nieuw product, zoals deze Kazoo.© CLL
De kinderen leren in workshops afval te verwerken tot een nieuw product, zoals deze Kazoo.© CLL
Redactie KW

Van een T-Shirt naar een spons? Van een plant in wildgroei tot een instrument of van onkruid tot een blad papier? Zaterdagnamiddag veranderde de overdekte markt van de Pont-Neufstraat in Komen in een ecologische hotspot. Tijdens het Feest van de Recuperatie konden zowel jong als oud er aan de slag met afval en recuperatiemateriaal.

Marie Aude, die het evenement al voor de derde keer organiseerde, kan terugblikken op een succesvolle editie. “Meer dan 500 mensen zijn afgezakt naar het festival”, klinkt ze trots. “Vorig jaar konden we door de coronamaatregelen helaas geen evenement op poten zetten. Het was dus bang afwachten of de mensen nog wel gemotiveerd zouden zijn om tot hier te komen. Onze vrees bleek ongegrond, want het werd een succes dat – binnen de regels van de coronawetgeving – meer dan voldoende volk op de been bracht.”

Muziekinstrument van afval

Tijdens het Feest van de Recuperatie staan het recyclen en de opwaardering van tweedehandsmateriaal centraal. “Dit jaar konden we rekenen op de deelname van tien standhouders, enkele straatartiesten en hebben we zelfs een drietal wandelroutes uitgetekend”, gaat ze verder. “Op die manier leren we vooral de jongsten onder ons, spelenderwijs natuurlijk, omgaan met afval en hun omgeving. Moet je dat stuk speelgoed echt wel weggooien of kan het nog een nieuw leven krijgen? Ga je die oude T-shirt in de prullenmand gooien of durf je hem om te toveren tot een ultra hippe Tawashi spons? Door middel van workshops leert iedereen dat versleten producten vaak nog erg nuttig kunnen zijn. Het is leuk en het reduceert de afvalberg beetje per beetje, twee vliegen in een klap dus.”

Een stand die dan weer in het oog sprong, was die van het jeugdhuis Carpé Diem. Daar kon iedereen aan de slag met stukken plant en elastieken om er een kazoo in elkaar te flansen. “We gebruiken hiervoor restanten van een Japans onkruid dat hier weelderig tiert”, verklaart de organisatrice. “Het lijkt sterk op bamboe, maar heeft enkele merkwaardige eigenschappen. Het is een erg invasieve soort die zonder enig probleem onze inheemse planten kan overwoekeren. Tijdig snoeien is de boodschap al hoeven we de stengels niet meteen naar het containerpark te brengen. Met de nodige creativiteit kan ieder stukje worden omgetoverd tot een muziekinstrument en hier leren kinderen er meteen een Kazoo van maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier