Lo-Reninge investeert 90.000 euro in zonnepanelen en elektrische wagens

Het personeel van de technische dienst samen met de schepenen en burgemeester van Lo-Reninge, gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe (Vooruit) en de vertegenwoordigers van Hyundai-verdeler Gamme en Opel-verdeler Bariseau-Mottrie. © KVCL
Koen Van Colen
Koen Van Colen Medewerker KW

De stad Lo-Reninge investeerde 90.000 euro in de aankoop van twee elektrische wagens, zonnepanelen, een laadstation en ledlampen. Het kon daarvoor rekenen op de steun van de provincie West-Vlaanderen.

Jaarlijks trekt de provincie West-Vlaanderen ruim 1,3 miljoen euro uit voor klimaatprojecten die gericht zijn op het verminderen van de CO2-uitstoot.

10.000 kilowattuur

“De stad Lo-Reninge diende een voorstel in om energie te besparen bij de technische dienst”, zegt schepen van Milieu Johan Matthys (Dynamisch). “Ons project werd goedgekeurd en is nu gerealiseerd.”

Zo legde de stad zonnepanelen op het dak van de loods van de technische dienst in Reninge. Daarmee wordt een verbruik van 10.000 kWh opgevangen.

Voorbeeld voor inwoners

“De twee klassieke bestelwagens van het technisch personeel zijn vervangen door twee elektrische auto’s, meer bepaald een Hyundai Kona en een Opel Vivaro. Bij de loods van de technische dienst werd een elektrisch laadstation geïnstalleerd. Ten slotte werden ook alle tl-lampen in de loods vervangen door ledlampen.”

Lo-Reninge wil met de realisatie van dit klimaatproject niet alleen energie besparen, maar ook een voorbeeld zijn voor zijn inwoners.

Dertien ton minder CO2

“Door te investeren in groene energie, gekoppeld aan elektrische wagens wordt met dit project de CO2-uitstoot op jaarbasis met bijna dertien ton gereduceerd”, besluit schepen Matthys.

“We zijn trots dat we er als kleine gemeente in geslaagd zijn om een dergelijk project te realiseren. Maar zonder de steun van de provincie West-Vlaanderen, die 80% van de investering voor haar rekening nam, was het ons nooit gelukt. We zijn haar daar dan ook heel dankbaar voor.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.