Krijt en zout in viswaters Ter Borcht in Meulebeke

foto : in bootje Benny Nuytens (links) en Wim Vancoillie, aan de wal:Carlos Desmet en Luc Callens
foto : in bootje Benny Nuytens (links) en Wim Vancoillie, aan de wal:Carlos Desmet en Luc Callens
Redactie KW

De lente hangt in de lucht en voor het bestuur van de lijnvissersclub Ter Borcht Meulebeke breken er opnieuw drukke tijden aan. Een grondig onderhoud van het viswater is dan van kapitaal belang.

Voorzitter van de club Wim Vancoillie: “Na de herfst- en winterperiode merken we dat er zich een sliblaag heeft gevormd op de bodem van de vijver en de aanpalende kanalen. Deze aangroei gebeurt door organische stoffen zoals bladeren, algen en een hoge visstand. “Een dikker wordende sliblaag zorgt er niet alleen voor dat het water steeds ondieper wordt, het betekent ook een gevaar voor het aanwezige visleven.”

Modder afbreken

“Om deze sliblaag een halt toe te roepen en zelfs merkelijk te verminderen gebruiken we coccolietenkrijt. Dit wordt gelijkmatig verdeeld over het water. De goede bacteriën in het coccolietenkrijt breken de aanwezige modderlaag af en gaan en de vorming van gassen in de bodem tegen. Het coccolietenkrijt kan tot 15 cm in de bodem doordringen. Vandaag strooien we 1.500 kg coccolietenkrijt uit. Over twee weken wordt 1.000 kg zout in het water gebracht om het water te ontsmetten en de slijmlaag die de vissen dragen weg te werken.”

(LB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.