Kortrijkse zwerfkatten krijgen knusse schuilhokken

Schepen van Dierenwelzijn Bert Herrewyn en dierenvriend Natalie zijn tevreden. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Er werden dit weekend in Kortrijk twee gloednieuwe schuilhokken voor zwerfkatten geplaatst. Het hok in de woonwijk Langwater werd al in gebruik genomen, het schuilhuisje in park het Plein volgt binnenkort. Schepen van Dierenwelzijn Bert Herrewyn ging een samenwerking aan met kattenliefhebbers die al een voederpas hebben. “Het is niet omdat sommige mensen hun poezen niet meer willen, dat ze geen recht hebben op warmte en voedsel”, klinkt het.

Sinds vorig jaar zijn alle steden en gemeenten vanuit de Vlaamse overheid verplicht om een actieplan te hebben voor zwerfkatten. Dat houdt in dat de dieren geen honger lijden, beschut zijn en gesteriliseerd of gecastreerd worden. Kortrijk heeft al meer dan vijftien jaar zo’n plan, maar met de schuilhuisjes wil het stadsbestuur zich extra inspannen. Mensen met een zogenaamde voederpas mochten advies geven over de locatie.

De Voederpas

De vier Kortrijkse voederpashouders geven de zwerfkatten te eten uit eigen zak, maar doen dat wel met de toestemming van het schepencollege. Want dieren voederen op het openbaar domein is in principe verboden. Natalie Lagae (56) is een van hen. Ze woont samen met haar vier eigen katten op in het Morinnegoed en zorgt er al meer dan een decenium voor de tientallen zwerfkatten. “Maar elke winter lig ik weer wakker. Zeker als het vriest”, vertelt ze.

“Want wat moet er dan van de katjes worden? Tot voor kort sliepen ze in geïmproviseerde schuilhuisjes of de stal van een nabijgelegen oude hoeve, maar die laatste wordt binnenkort gerenoveerd. Ik was dan ook heel blij toen ik een berichtje van de schepen kreeg. Het hokje is perfect. De katjes kunnen binnen schuilen en eten. Mijn potjes zullen niet meer weg waaien en ik kan weer rustig slapen”, besluit ze.

Vroeger sliepen de katten in geïmproviseerde schuilplaatsen.
Vroeger sliepen de katten in geïmproviseerde schuilplaatsen.© AN

Knip in het oor

Ook Niels Dierick, kattenverantwoordelijke bij dierenasiel De Leiestreek in Zwevegem is heel tevreden. Het asiel werkt samen met de stad om zwerfkatten te castreren en daarna weer uit te zetten. Die dieren kan je herkennen aan een knip in hun oor. “Wij doen ons best, maar kunnen niet overal tegelijk zijn. Mensen als Natalie maken onze job heel wat makkelijker. Dat ‘haar’ katten hier nu kunnen schuilen is dan ook fantastisch. Bovendien zorgt zo een schuilhuisje ervoor dat er een centrale plek is waar alle katten in de buurt naartoe komen. Als ze moeten gevangen worden om ze te verzorgen weten we dus meteen waar onze vangkooi moet komen. Ik wil ook nog even benadrukken dat mensen ons altijd mogen contacteren als ze een zwerfkat zien zonder knip in zijn of haar oor. Wacht alsjeblieft niet tot die kittens heeft.” “En heb je zelf een nestje, zet die dan niet zo maar op straat”, vult zijn collega Veerle, algemeen verantwoordelijke van het asiel aan. “Breng ze naar het dierenasiel, er kan altijd een oplossing gezocht en gevonden worden.”

“Een op vier gezinnen in Vlaanderen heeft een kat als huisdier. Maar die worden nog te weinig gesteriliseerd of gecastreerd. De nieuwe wetgeving (die stelt dat elke kat die geboren wordt binnen de vijf maanden gesteriliseerd of gecastreerd moet worden nvdr.) heeft zeker voor een piek gezorgd in het aantal zwerfkatten“, weet schepen van Dierenwelzijn Bert Herrewyn.

5.000 kittens

“Dat kost immers heel wat geld. Ongewenste kittens kunnen dus sneller op straat belanden. Soms worden ook volwassen katten plots op straat gezet, omdat ze niet meer in het gein passen bijvoorbeeld. Maar een kattin is vruchtbaar vanaf vijf maanden en kan per jaar drie nestjes krijgen. Met drie tot zes kittens per keer kom je samen met haar nakomelingen aan maar liefst 5.000 kittens per jaar. Steriliseren is dus zeker nodig.”

De katten voelden zich luttele uren na de plaatsing van hun nieuwe hok al helemaal thuis.
De katten voelden zich luttele uren na de plaatsing van hun nieuwe hok al helemaal thuis.© AN

Een schuilhok kost 310 euro. De Vlaamse dienst Dierenwelzijn bekostigde de eerste twee hokken, maar de schepen heeft nog meer plannen. “We gaan ook bekijken of er nog schuilhokken nodig zijn op andere locaties“, klinkt het. “Voorstellen zijn altijd welkom. Ook mensen die graag een voederpas aanvragen kunnen bij ons terecht.” Alle info over de voederpas en voorstellen voor locaties kan je aanvragen en melden via 1777.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier