Kortrijkse studenten mengen zich in klimaatstrijd

© AN
Annelies Nollet

Met het oprichten van een lokale afdeling van Students For Climate schieten nu ook de Kortrijkse studenten in actie voor het klimaat. Ze doen dat in navolging van middelbare scholieren en andere studenten die in het hele land al weken actie voeren voor meer ondernemingszin bij politici als het op hun toekomst aankomt.

“Als de laatste boom dood gaat en de laatste rivier vervuild is wat gaan we dan doen met al ons geld? Geld kan je niet opeten hé”, Dorian Berintan, 19 jaar oud en eerstejaarsstudent Eco-technologie aan Hogeschool Vives in Kortrijk heeft vandaag wel meer aan zijn hoofd dan zijn examenresultaten die later deze week bekend gemaakt worden. Hij is de oprichter en woordvoerder voor Students For Climate Kortrijk. Samen met twee medestudenten wil hij om te beginnen zoveel mogelijk studenten in Brussel krijgen op donderdag 14 februari. Dan vindt daar een derde grote klimaatmars op korte tijd plaats.

Niet te laat

“En daar stopt het zeker niet”, weet Dorian. “Hoe we het precies verder gaan aanpakken zullen we beslissen op een nationale vergadering op 5 februari. Het is allemaal wat snel gegaan. Maar dat is ook nodig. Het moet gedaan zijn met slabakken rond het klimaat. Zoals de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg zei, we moeten niet hoopvol zijn, we moeten panikeren alsof ons huis in brand staat.”

Dorian zet zich zelf al zoveel mogelijk in voor een betere leefwereld. Zo is hij vegetarisch, rijdt hij niet met de auto en is hij aan de slag als vrijwilliger bij Greenpeace en Climate Express. “Het is tijd om in actie te schieten. Vorig jaar kwam er een rapport uit waarin stond dat de deadline om een ommekeer te maken 2030 is. Het wordt dus tijd dat er meer bewustwording komt, vooral bij de oudere generaties. Want vergis je niet, we maken een wereldwijde crisis door. Pas op, ik wil niet al te negatief klinken. Ik sta op met het klimaat, ga slapen met het klimaat en ben ervan overtuigd dat het nog niet te laat is.”

Politiek wakker schudden

Ook met zijn eigen ouders botste het wel eens als het over Dorians passie voor het klimaat ging. “Zij zijn wat conservatiever”, vertelt hij. “Maar na de eerste klimaatmars zijn ze wat wakker geschud en nu steunen ze mij wel. In een ideale wereld draagt volgens mij ieder mens bij aan het klimaat volgens hun eigen mogelijkheden. Mensen moeten leren dat ze onderdeel zijn van een groter geheel, dat ze zichzelf niet boven de rest kunnen stellen. Het is niet onze bedoeling om met concrete oplossingen te komen, daar zijn klimaatexperts voor, zij wijden daar hun leven aan. Wij willen gewoon de politiek wakker schudden, als we allemaal samenwerken dan kan het nog!”

Students For Climate heeft ondertussen afdelingen in bijna alle grote studentensteden. Onder andere Gent, Antwerpen, Luik, Namen, Hasselt en Leuven doen al mee. Mensen die willen helpen kunnen steeds een berichtje sturen naar de facebookpagina van Students For Climate Kortrijk.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.