Kortrijkse student wil boom voor elke nieuwe baby op aarde

Morrs (tweede van links) met zijn team van BornGreen. © gf
Annelies Nollet

Elke minuut worden er wereldwijd zo’n 250 baby’s geboren. Als het van West-Vlaming Moris Vandevyver afhangt, wordt er binnenkort voor elk van hen een boom geplant. De Kortrijkzaan, die op dit moment in Denemarken verblijft, wil met zijn bedrijfje BornGreen een positief effect hebben op het milieu en elke pasgeborene iets geven om mee op te groeien.

Student Moris Vandevyver komt oorspronkelijk uit Kortrijk. Eigenlijk wilde hij maar een semester van zijn bachelor bedrijfsmanagement aan hogeschool Vives in het buitenland doorbrengen. Maar een uit de hand gelopen schoolproject zorgde ervoor dat hij bleef plakken in het Deense Aarhus. “Al kom ik uiteindelijk wel terug hoor, al is het maar om in mijn geboortestad ook BornGreen op gang te trekken”, lacht hij. “Ik koos er uiteindelijk voor om verder te studeren in Denemarken. Op dit moment doe ik stage bij mijn eigen bedrijf.”

Dat bedrijf startte als een schoolproject, maar ondertussen kregen Moris en zijn team al een stuk land van twee hectare van het stadsbestuur in Aarhus om bomen op te planten. Met hun crowdfundingcampagne zamelden ze 115 procent van het vooropgestelde bedrag in, een groot succes. “Op dit moment worden de eerste bomen geplant”, klinkt het trots.

Het concept is even simpel als geniaal. “We raakten geïnspireerd door een familie die een boom plantte voor hun pasgeborene”, vertelt Moris. “Als je bij ons voor je kindje een boom koopt dan krijg je drie dingen: de exacte coördinaten van de boom, een puzzel in boomvorm en een certificaat met jouw naam erop. De naam van het kindje komt ook op een plakkaatje dat we naast de boom plaatsen. Je kiest zelf waar we jouw boom planten en wij voorzien 12m² grond errond zodat je er in de loop van je leven kan gaan spelen, picknicken of gewoon gezellig een boek lezen. Er komen ook overal gezellige hoekjes die uitnodigen tot spelen of wandelen in het bos. De grond blijft eigendom van de stad en is dus openbaar toegankelijk.”

Ons doel is om uiteindelijk een boom voor elke pasgeborene ter wereld te kunnen planten

Een gat in de markt? In veel steden in Vlaanderen bestaat er nochtans al het concept van geboortebossen. “Maar dat is niet hetzelfde”, weet Moris. “In geboortebossen planten ze allemaal kleine boompjes bij elkaar. Je kan er niet spelen en veel van die boompjes gaan dood of worden uitgedund. De namen van de kindjes vind je allemaal samen op een groot plakkaat. Een eigen boom heb je dus niet. Er is geen connectie, en net dat willen wij bereiken. Onze bomen zijn al een paar jaar oud en zo’n twee meter hoog als we ze planten. De kans dat ze nog doodgaan is heel klein. Bovendien gaat zo’n boom makkelijk 80 tot 100 jaar mee, je hele leven dus.

Voorlopig kan een boom planten alleen in Aarhus. “We merken dat er echt vraag is naar ons concept”, vervolgt Moris. “Op dit moment moeten we het vooral hebben van mond-aan-mond reclame, maar we zijn ook druk bezig met het bouwen van een website. Ons doel is om uiteindelijk een boom voor elke pasgeborene ter wereld te kunnen planten. En later kan dat zelfs verder gaan en zou je een boom cadeau kunnen geven voor een verjaardag, een eerste communie of een huwelijk. Het is zeker mijn bedoeling om het concept ook naar West-Vlaanderen te brengen, maar dat zal nog niet voor morgen zijn”, besluit hij.

Wie Moris en zijn team wil volgen, kan dat doen via de facebookpagina BornGreen. Een boom planten kan ook al. Die komt in Aarhus te staan en kost je ongeveer 950 Deense kronen of 130 euro.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.