Kortrijkse scholieren staken een halve voormiddag voor het klimaat

Amber Roelstraete (links) en Ode Carron (rechts) staken donderdagvoormiddag mee voor het klimaat. Met hun engagement willen ze de twee Antwerpse meisjes die eerder opriepen tot wekelijkse acties, steunen. © EDB
Redactie KW

Ode Carron (17) uit Gullegem en Amber Roelstraete (16) uit Zwevegem organiseren donderdag een schoolstaking voor een beter klimaat. Beide leerlingen uit Athena campus Pottelberg geven hiermee gehoor aan de oproep van twee meisjes uit Mortsel die op hun beurt sympathiseren met een Zweeds meisje dat al twee weken een schoolstaking houdt.

“Om aandacht te krijgen voor het milieu houdt een Zweeds meisje al twee weken een schoolstaking voor het parlementsgebouw in Stockholm”, steekt de 17-jarige Ode Carron van wel. “Twee Antwerpse meisjes staken nu donderdag ook in Brussel en willen dit wekelijks doen. Ze roepen alle jongeren uit om mee te stappen. Ook wij maken ons zorgen en houden donderdag 10 januari een schoolstaking. Na de speeltijd in de voormiddag willen Amber en ik onze plannen duidelijk maken aan de medeleerlingen en dan stappen we samen met de leerlingen van de tweede en derde graad naar het stadhuis om te vragen wat de burgemeester kan doen voor ons klimaat.” Burgemeester Vincent Van Quickenborne en schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn zullen de jongeren ontvangen.

Met de hele school naar Brussel

In de klas van Amber was voor het eerst de actie van de meisjes uit Mortsel ter sprake gekomen. Amber zit in het vijfde jaar beeldende vorming. “Ikzelf volg het zesde jaar economie-moderne talen en was al van plan om met een vriendin naar Brussel te gaan en een actie op poten te zetten. Amber vroeg me daarom om medewoordvoerder te zijn en zo is onze actie op gang gekomen. Ook de andere leerlingen waren enthousiast.”

Ode leeft bewust en wil dit zo milieuvriendelijk doen. “Ik ga elke dag met de fiets naar school en eet thuis meestal vegetarisch.” De Zwevegemse Amber komt in de zomer met de fiets. In de winter neemt ze het openbaar vervoer. Ook zij eet tweemaal per week vegetarisch. “We vinden ook dat stad Kortrijk al goed bezig is met het klimaat en het milieu. Er worden fietspaden en dergelijke aangelegd, maar er kan nog meer gedaan worden.”

Ode en Amber zijn niet van plan om wekelijks te staken. “We willen met onze actie, die duurt van de speeltijd tot ‘s middags, gewoon laten zien dat wij de actie van de meisjes uit Mortsel steunen en vinden dat zij gelijk hebben. De directie en heel wat leerkrachten van onze school staan achter onze plannen. We zouden wel graag volgende week met iedereen van de school naar Brussel trekken, maar zijn nog aan het bekijken of dit mogelijk is. Zoveel treintickets aankopen is natuurlijk duur.” (Els Deleu)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.