Kortrijk organiseert tweede klimaatweek

Redactie KW

Net zoals vorig jaar organiseert Kortrijk ook dit jaar een klimaatweek. Deze gaat door van 8 tot 13 februari en gaat gepaard met enkele activiteiten. “We willen de mensen bewust maken dat zij een grote invloed kunnen hebben op het milieu”, zegt schepen van Klimaat Bert Herrewyn (sp.a)

Er worden vier activiteiten georganiseerd. Op zondag 8 februari is er om 14u30 een klimaatwandeling in de Kortrijkse binnenstad georganiseerd door Natuurpunt. Dirk Draulans, bioloog en Knack-journalist, geeft op 10 februari een lezing in de Budascoop. Daarna volgt een gesprek met Kortrijkse burgers die al milieubewust leven. Woensdag 11 februari staat de Klimaatcoalitie op het programma in de Budascoop onder leiding van Serge de Gheldere. Hier kunnen mensen, bedrijven, scholen… zich engageren voor het milieu. Na afloop wordt ook de klimaatspot aan het grote publiek getoond. Er wordt nadien een website opgericht waarop iedereen die meedoet aan de coalitie, herkenbaar gemaakt wordt. Er zullen ook concrete resultaten op de website te zien zijn zoals de evolutie van fijn stof en prijsvoordeel. Donderdag 12 februari wordt de documentaire Plastic Planet getoond in de Budascoop.

“We zijn er ons van bewust dat een klimaatweek alleen niet voldoende is om de problematiek aan te pakken. Daarom investeren we ook in tal van initiatieven om de co2-uitstoot omlaag te krijgen”, zegt Bert Herrewyn. Zo wordt een groot ecologisch park op Campus Kortrijk Weide met energiezuinige gebouwen als zwembad en fuifzaal gepland. Ook de mobiliteit in Kortrijk is een topprioriteit. “Systematisch willen we ons wagenpark vernieuwen met ecologische wagens en elektrische fietsen. Met de klimaatweek willen we vooral mensen, bedrijven, organisaties… bewust maken met welke kleine maatregelen zij hun co2-uitstoot drastisch kunnen verlagen. Een gezin verbruikt gemiddeld 25 ton co2 per jaar. Wij kunnen hun enkele maatregelen aanbieden waardoor ze hun uitstoot met 1.25 ton per jaar kunnen verminderen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor hun portemonnee. Een win-winsituatie voor iedereen dus”, besluit Bert Herrewyn. (DS)

Voor meer informatie: www.kortrijk.be/klimaatweek

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.