Kortrijk bindt strijd tegen klimaatopwarming aan met vijf tuincoaches

Een ecologische tuin wil volgens de tuincoaches niet zeggen dat er geen plaats meer is voor andere zaken, zoals spelende kinderen.
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Sinds deze morgen (dinsdag) kunnen inwoners van Groot-Kortrijk een gratis tuincoach laten langs komen. Die bekijkt dan of je tuin niet wat meer ecologisch en natuurvriendelijk kan. “Want als we allemaal een vierkante meter tuin onder handen nemen, dan heeft Kortrijk meteen het grootste bos van Vlaanderen”, aldus schepen van Milieu Bert Herrewyn (SP.A). De coaches geven wel alleen advies, daarna moet je zelf de handen uit de mouwen steken.

“Een tuin waar het aangenaam zitten is, die bijdraagt aan meer natuur en biodiversiteit in de stad, die de temperatuur tijdens hittegolven laat dalen en die minder onderhoud vereist”, dat is wat Carl Vandenberghe uit Vichte, Wannes Ureel uit Kortrijk, Bert Benoit uit Deerlijk, Lander Vanden Bauwhede uit Kortrijk en Velt vzw, de vijf tuinexperten van Stad Kortrijk willen bereiken in de achtertuin van zo veel mogelijk Kortrijkzanen. Schepen Bert Herrewyn vergelijkt het nieuwe concept met dat van de renovatiecoach, die gratis aan huis komt om mensen tips te geven over hoe ze hun huis het beste kunnen isoleren, en op welke premies ze recht hebben.” Het idee is voorlopig uniek in Vlaanderen.

Mentaliteitswijziging

“Vlaanderen verstedelijkt aan sneltempo”, weet de schepen. “Overal daalt de biodiversiteit. Wij proberen dat als stad tegen te gaan door onze openbare domeinen zo ecologisch mogelijk aan te leggen. Maar de gemiddelde stad bestaat voor acht à negen procent uit achtertuinen, in Kortrijk is dat zelfs 11,7 procent! Daar kunnen we dus nog winst boeken. Uit onderzoek van KU Leuven blijkt dat onze tuinen tot 900.000 ton extra koolstof kunnen vast houden.”

Vlnr. Carl Vandenberghe (tuincoach), Wannes Ureel (tuincoach), Bert Benoit (tuincoach), Lander Vander Bauwhede (tuincoach), de kortrijkse schepen van Milieu Bert Herrewyn, de eigenaar van de tuin Ben Holvoet en Katrijn Loosveldt (medewerker natuurbeleid van Stad Kortrijk).
Vlnr. Carl Vandenberghe (tuincoach), Wannes Ureel (tuincoach), Bert Benoit (tuincoach), Lander Vander Bauwhede (tuincoach), de kortrijkse schepen van Milieu Bert Herrewyn, de eigenaar van de tuin Ben Holvoet en Katrijn Loosveldt (medewerker natuurbeleid van Stad Kortrijk).© AN

Maar dat kan dus niet als iedereen staat op een perfect gemaaid gazon en een gemillimeterde haag. “Er is een mentaliteitswijziging nodig bij onze inwoners”, aldus de schepen. “Inderdaad. Mensen denken nog te vaak dat een ecologische tuin gelijk staat aan een verwilderde, lelijke tuin“, aldus gloednieuwe tuincoach Carl Vandenberghe. “Maar dat is helemaal niet zo. Ook een strakke tuin kan ecologisch zijn. Het gaat soms maar om hele kleine ingrepen. We kunnen het evenwicht perfect bewaren, zodat je nog steeds gezellig kan BBQ’en en de kindjes nog in de tuin kunnen spelen. Maar die gevallen bladeren? Die mag je gerust laten liggen. Ik wil mensen laten zien dat in de tuin werken ook plezant kan zijn in plaats van het zoveelste taakje waar ze tegenop zien.”

Elke tuin komt in aanmerking

Of je nu twee hectare bos bezit, een stadstuintje hebt, of een terras met twee bloempotten erop, de tuincoach is er ook voor jou. “Wie zich inschrijft via de website van Stad Kortrijk moet een korte vragenlijst invullen. Zo weten onze experten meteen om wat voor tuin het gaat en wat de verwachtingen zijn van de eigenaar”, verduidelijkt de schepen. “Daarna neemt de expert in jouw tuintype contact op voor een afspraak. Hij komt langs, geeft tips en maakt een rapport op. Daar kan je dan zelf mee aan de slag. Het is dus niet zo dat we mensen ergens toe verplichten.”

De stad trekt in eerste instantie 125.000 euro uit voor het project, dat zeker de komende vijf jaar nog zal lopen. Voor de eigenaar van de tuin is het bezoek van de expert volledig gratis. De nodige investeringen in je tuin betaal je wel zelf. “Maar ook daar proberen we te helpen door mensen te wijzen op interessante groepsaankopen en dergelijke”, besluit de schepen.

Eerste klant

De eerste klant van Carl is in elk geval al enthousiast. Ben Holvoet kocht een tweetal jaar geleden een huis in de Passionistenlaan dat hij volledig renoveerde. “Nu dat bijna rond is hoopte ik de tuin aan te pakken”, getuigt hij. “Carl moet nog eens goed rond kijken, maar nu al blijkt dat de plantjes die tegen mijn muurtje groeien en die ik al jaren uittrek, gewoon mogen blijven staan. Fijn om te weten dat dat geen kwaad kan en minder werk voor mij! Ik kijk al uit naar het volledige rapport.”

Ben Holvoet luistert aandachtig naar de tips van expert Carl Vandenberghe.
Ben Holvoet luistert aandachtig naar de tips van expert Carl Vandenberghe.© AN

Begint het bij jou ook al te kriebelen? Inschrijven kan sinds 9.00 uur dinsdagochtend via www.kortrijk.be/tuincoach. Hoe eerder je inschrijft, hoe vlugger er iemand langs kan komen. Snel zijn is dus de boodschap.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier