Komende zondag protestactie tegen bomenkap in Ryckevelde

© SR
Redactie KW

Het Agentschap Natuur en Bos plant een nieuwe kap in de bos van Ryckevelde gelegen op de gemeentegrenzen van Assebroek, Sint-Kruis en Sijsele. Het zou gaan om 2500 bomen in een gebied van 41 hectare die nu reeds gemerkt werden voor de kap.

De vzw Groen wil zich hiertegen verzetten en plant nu zondag om 15 uur een protestactie aan het bos. Ze verzamelen aan de Holleweg in Assebroek ter hoogte van de oude spoorwegbedding. Verder zullen ze deze grote bomenkap ook juridisch aanvechten. Ivan De Clerck wijst er op dat er nog maar in 2012 een bomenkap geweest is in het bos. Toen werd het bos voor 30% uitgedund en werd heel wat hout verscheept naar China, “wat in tijden van klimaatmarsen toch niet meer kan.”

Hij wijst er op dat er heel wat zaken niet bekeken werden. “Deze bomen zijn geluidsdempend voor de omwonenden, ze houden fijn stof tegen, er leven eekhoorns in die bomen,…” De vzw Groen verwacht voor hun protestactie van nu zondag minstens zeventig actievoerders. Ze vrezen allemaal dat het bos opnieuw stuk zal gereden worden door de grote machines die grote sleuven veroorzaken. Volgens het Agentschap Natuur en Bos komen er 4000 nieuwe bomen en wordt er dus gecompenseerd. Verder wordt er tussen 2019 en 2016 zo’n 23 hectare akker- en grasland omgevormd tot bosgebied.

(SR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.