Wie wil meedenken rond energie, groen en water in Ichtegem?

Burgemeester Jan Bekaert (ondertekende het burgemeestersconvenant), schepen van Milieu Celesta Muylle en Milieuambtenaar Marlies Clarysse. De voorzitter van de Milieuraad Jan Vandecavey liet zich verontschuldigen. (foto Coghe)©GINO COGHE Foto Coghe
Burgemeester Jan Bekaert (ondertekende het burgemeestersconvenant), schepen van Milieu Celesta Muylle en Milieuambtenaar Marlies Clarysse. De voorzitter van de Milieuraad Jan Vandecavey liet zich verontschuldigen. (foto Coghe)©GINO COGHE Foto Coghe
Rudi Ilegems
Rudi Ilegems Medewerker KW

Vorig jaar ondertekende Ichtegem het burgemeesterconvenant 2030 voor klimaat en energie. Het is een voortzetting van het vorige convenant dat in 2015 een reductie van de uitstoot van CO2 van minstens 20 procent tegen 2020 vooropstelde. Nu gaat de gemeente haar bestaande energieactieplan opwaarderen tot een volwaardig klimaatplan.

In het, op Europese richtlijnen gebaseerde en vorig jaar vernieuwde engagement wil men tegen 2030 de CO2- uitstoot verminderen met 40 procent. Dit engagement is een eerste belangrijke factor in het milieubeleid van de gemeente. Onder coördinatie van de West Vlaamse Intercommunale (WVI) gaat het nu ook haar bestaande energieactieplan opwaarderen tot een volwaardig klimaatplan.

Interne bevraging

“In eerste instantie hebben we al onze diensten bevraagd”, vertelt verantwoordelijke schepen Celesta Muylle. “We stonden ervan versteld hoe verstrengeld de milieu-uitdagingen doorheen alle aspecten van ons dagelijkse leven zitten. Denk maar aan afvalpreventie of het opvangen van regenwater en scheiden van ons afvalwater om er maar een paar voor de hand liggende te noemen.”

“Die initiële interne bevraging binnen onze eigen diensten hebben we enkele maanden geleden al laten volgen door een online, op de bevolking gerichte, enquête. Toen hadden we een 90-tal respondenten. In een volgende stap gaan we nu een digitaal klimaatatelier organiseren. Dat atelier zal in goede banen geleid worden door moderatoren van het WVI. Het zou mooi zijn als we een 30-tal inwoners van Ichtegem bereid zouden vinden om hieraan deel te nemen. We mikken dus op drie groepen van maximaal 10 mensen die elk over een eigen thema gaan nadenken. De drie thema’s zijn energie, groen en water. Zijn er meer dan 30 geïnteresseerden, dan komt er een bijkomend thema.”

Initiatieven

“Ondertussen zitten we als lokale overheid niet stil en nemen we verschillende initiatieven. Zo werd er een elektrische auto aangekocht om mee het e-autodelen te promoten. Door corona valt dit voorlopig in het water, maar binnenkort zal het waarschijnlijk wel kunnen. Ook met de vergroening van het wagenpark van de gemeente willen aan de bevolking het goede voorbeeld tonen.”

(RI)

Inschrijven voor het klimaatatelier kan via milieudienst@ichtegem.be of telefonisch via 051 59 11 36.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier