Wevelgemse jongeren willen actie, Future Factory legt focus gemeentebestuur op duurzaamheid

(v.l.n.r.) Schepen Bas Surmont, Briek Cappon, Hannah Cappon, Lore-An Deprez, Riet Parmentier, Lotte Parmentier, Lien Libeer en Eva Parmentier
Stefaan Lernout

De jongeren van Future Factory overhandigden tijdens de pop-upbar ‘De Gezonde Geit’ een statement aan het gemeentebestuur waarbij ze onder meer vragen gratis leidingwater aan te bieden voor personeel en bezoekers. En om de horeca en organisatoren van evenementen te stimuleren om hetzelfde te doen.

Op 11 november organiseerden de jongeren van Future Factory de pop-upbar De Gezonde Geit. Op dit evenement stonden lokaal, biologisch, eerlijk en plantaardig voedsel en een leefbare toekomst centraal.

De jongeren overhandigden bij deze gelegenheid een statement aan het gemeentebestuur waarin ze vragen dat de gemeente in haar aankoopbeleid bewust kiest voor lokale, biologische en fairtrade producten. En dat ze in haar eigen infrastructuur gratis leidingwater aanbiedt voor personeel en bezoekers.

“We vragen de gemeente ook buiten de eigen organisatie stappen te zetten”, zegt Hannah Cappon van Future Factory. “Dat het gemeentebestuur horeca en verenigingen stimuleert om lokale biologische en fairtrade producten te gebruiken. En om de horeca en organisatoren van evenementen te stimuleren zodat ook zij gratis of goedkoop leidingwater aanbieden.”

SDG’s omzetten

Daarnaast bevat het statement ook heel wat aanbevelingen die de Duurzame Ontwikkelingsdoelen – of Sustainable Development Goals (SDG’s) – moeten helpen verwezenlijken. “Ik ben heel blij met dit statement van de Future Factory jongeren”, zegt schepen van Lokaal Mondiaal Beleid Bas Surmont (CD&V) die het statement in ontvangst nam.

“In de gemeente hebben we al een aantal charters die dat beogen zoals het carter rond duurzaamheid in de scholen, onze gezondheidsdoelstellingen die we als beleid uitwerken en de SDG-engagementsverklaring voor de lokale besturen die we onderschreven hebben. Wat we nog missen, is het overzicht van waar we tekortschieten.”

”Dit statement van de jongeren focust op een aantal van de SDG’s en formuleert een aantal beleidsaanbevelingen waar we zeker mee akkoord gaan. Voor sommige zijn er reeds engagementen aangegaan. In de sporthallen en het CC staan er watertaps en we kopen al biologische en fairtrade producten aan.”

“De voorstellen uit het statement en de verschillende ideeën die vandaag op de ideeënzuilen door de jongeren werden geformuleerd nemen we zeker mee. Het ingekaderde statement krijgt alvast een plaats in mijn bureau.”

(SL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.