Stranden bezaaid met paraffinebrokstukken: strandjutter trekt aan milieualarmbel

Paraffinebrokken liggen verspreid op het strand van Koksijde©MV
Paraffinebrokken liggen verspreid op het strand van Koksijde©MV
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Niet voor het eerst trekt Aäron Fabrice de Kisangani uit Oostduinkerke aan de milieu-alarmbel. Vlaanderens bekende strandjutter struint regelmatig onze stranden af en haalt regelmatig het nieuws met opvallende zwerfvuilacties. Deze week stelde hij tot zijn grote ongenoegen vast dat onze stranden weer bezaaid liggen met aangespoelde paraffinebrokstukken…

“Heel wat schepen lozen het bulkwaswater afkomstig van fabrieken uit onder meer Le Havre die paraffine gebruiken voor de productie van kaarsen, cosmeticaproducten enz. in volle zee. Dat mag niet meer, want het restwater moet worden verwerkt door de bedrijven zelf. Wat ik hier zie zijn veel sterk geërodeerde stukken paraffine tot zo’n 20 cm groot die waarschijnlijk al heel lang in zee rond hebben gedreven. Het is duidelijk dat dit bijproduct van olieraffinaderijen op grote schaal schade toebrengt aan ons milieu, aan de Noordzee, aan onze dieren… en aan onszelf!”

Schade aan dieren

“Paraffine is een vette substantie die onoplosbaar is in water en alcohol en die voor heel veel toepassingen wordt gebruikt, zoals voor kaarsvet, als omhulsel voor kaas om uitdroging te voorkomen, voor huidcrèmes in de cosmeticasector… Maar als het verstrikt geraakt in het verenkleed van onze zeevogels dan is dat niet meer waterdicht! Nieuwsgierige honden die het opeten worden er ziek van en onderzoek heeft uitgewezen dat 1 op 5 van onze zeevogels het in hun maag hebben zitten!”

Aäron wijst op de verantwoordelijkheden van de overheid en bedrijven, maar ook op het feit dat we allemaal ons kleine steentje kunnen bijdragen. “Alles begint bij educatie! We moeten mensen wijzen op de problematiek. Het is 5 na 12. Omdat mensen in onze huidige maatschappij minder contact hebben met de natuur, zijn ze niet meer echt in staat om de schoonheid van de natuur te proeven. Ze verliezen het respect voor onze natuur en dat resulteert in problemen op het vlak van milieu.”

“Als ‘Strandjutter’ bekijk ik het verhaal achter het plastic afval dat ik vind. Ik probeer de oorsprong te achterhalen en op die manier geef ik mensen die nieuwsgierig zijn naar wat ik doe het verhaal van de ‘plastic soep’ mee te geven. Zulke momenten grijp ik aan om mensen attent te maken op de schoonheid van de natuur, op de gevolgen van ondoordacht afval dumpen…” (MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier