Scholen besparen meer dan 270 miljoen liter water met T-shirtinzameling

Ook de leerlingen van klas 2Ac van het VABI hingen T-shits op aan een wasdraad.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Ook de leerlingen van klas 2Ac van het VABI hingen T-shits op aan een wasdraad.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

Met de slogan ‘Geef je om water? Geef (om) een T-shirt’ vragen de organisaties Join For Water, GoodPlanet, MOS en De Kringwinkel aandacht voor duurzaam waterverbruik. Op maandag 22 maart, Wereldwaterdag, werden leerlingen en leerkrachten in heel Vlaanderen en Brussel opgeroepen om oude T-shirts mee te nemen naar school. Om slechts één T-shirt te maken, is namelijk 2.700 liter water nodig.

“De ‘Iedereen Waterdrager’-campagne wordt voor de tweede keer in de scholen georganiseerd. Het resultaat van de vorige editie – 74.000 opgehaalde T-shirts – willen we graag overtreffen. Dit jaar willen we met de scholen 100.000 T-shirts inzamelen en een nieuw leven geven. Samen vertegenwoordigen deze T-shirts maar liefst 270 miljoen liter water, goed voor 100 olympische zwembaden”, aldus Dries Moorthamers van Join For Water.

Tweede leven

Ook de milieuraad van de Roeselaarse middelbare school VABI, die trouwens uit leerkrachten én leerlingen bestaat, heeft beslist om de school warm te maken om enthousiast deel te nemen aan het project. Zowel leerlingen en leerkrachten zorgden ervoor dat er maar liefst 200 T-shirts aan een wasdraad op de speelplaats hingen.

Normaal gezien worden de T-shirts aan de Kringwinkel geschonken, maar VABI besliste om ze binnenkort naar Poelkapelle te brengen, zodat ze daar een tweede leven krijgen.

De bedoeling is leerlingen doen inzien dat waterverbruik over veel meer gaat dan enkel het water dat uit de kraan komt. De school wil leerlingen in het algemeen aansporen om bewuster met water om te gaan en daarnaast willen ze ook tweedehandskledij promoten.

Ontwikkelingslanden

Slechts weinig mensen staan stil bij het feit dat het niet voor iedereen op aarde evident is dat zuiver water uit de kraan stroomt. In ontwikkelingslanden moet men vaak tientallen kilometers stappen om drinkbaar water te vinden. Wereldwijd leeft vandaag nog steeds 1 op de 10 mensen zonder schoon en drinkbaar water.

Naast dit project werken scholen ook lessen en activiteiten uit over duurzaam watergebruik. Zo verkoopt de VABI herbruikbare waterflessen, kregen alle leerlingen deze week een vegetarische maaltijd en zullen leerkrachten binnenkort gevraagd worden om recyclagepapier te gebruiken voor kopiewerk. (SM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.