Provincie West-Vlaanderen plaatst dertien sensoren om hitte en droogte in kaart te brengen

De campagne moet de hitte en droogte in kaart brengen.©NICOLAS MAETERLINCK BELGA
De campagne moet de hitte en droogte in kaart brengen.©NICOLAS MAETERLINCK BELGA
Redactie KW

De Provincie West-Vlaanderen neemt deel aan de campagne ‘CurieuzeNeuzen in de Tuin’. Ze zal dertien sensoren plaatsen in provinciedomeinen en langs Groene Assen. Dit initiatief van de Universiteit Antwerpen en De Standaard wil met innovatieve technologie hitte en droogte in heel Vlaanderen in kaart brengen.

De initiatiefnemers gaan voor dit onderzoek op zoek naar 5.000 burgerwetenschappers maar rekent ook op de steun van lokale besturen om deel te nemen en metingen te doen op het openbaar domein. De Provincie West-Vlaanderen schaart zich achter het initiatief en koos dertien locaties, verspreid over de hele provincie, uit. De sensors komen in de provinciedomeinen Bulskampveld (Beernem), De Blankaart (Diksmuide), Duinpanne (De Panne), Fort Van Beieren (Brugge), De Gavers (Harelbeke), Kemmelberg (Heuvelland), De Palingbeek (Ieper), Sterrebos (Rumbeke), Tillegembos (Brugge), Wallemote-Wolvenhof (Izegem) en het Zwin Natuur Park (Knokke-Heist), en langs de Groene Assen de Frontzate (Nieuwpoort – Diksmuide) en het Guldenspoorpad (Zwevegem). Bij enkele sensoren komt een infopaneel met de nodige duiding over het onderzoek.

De Provincie West-Vlaanderen trekt daarvoor 3.250 euro uit, 250 euro per sensor. Dat is de sponsorprijs. Voor burgers is deelname gratis. Elke tuin kan in aanmerking komen voor het onderzoek.

Grootste burgeronderzoek ooit

‘CurieuzeNeuzen in de Tuin’ is het grootste burgeronderzoek in Vlaanderen naar hitte en droogte ooit. Op elk meetpunt meet een slimme sensor de temperatuur en het vochtgehalte van de bodem. Deze sensor zendt dagelijks data door naar de Universiteit Antwerpen. Na zes maanden eindigt het onderzoek en wordt alle data geanalyseerd. Dit initiatief is het vervolg van een eerdere campagne in 2018. Toen namen 20.000 burgers deel aan een grootschalig onderzoek rond luchtkwaliteit in Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier