Ook Bissegemse campinguitbaters zijn slachtoffer van de overstromende Ourthe: “Verzekering komt niet tussen”

De camping ‘Camping aux Frênes’ in de streek van Durbuy is zwaar getroffen door het noodweer van de afgelopen dagen. © Henk Soete
Phebe Somers

Henk Soete (58) en Daisy D’Haene (55), afkomstig uit Bissegem, baten sinds februari 2021 ‘Camping aux Frênes’ in Barvaux, dichtbij Durbuy, uit. Een droom die uitkwam voor het ondernemerskoppel, maar die woensdagavond al snel in een nachtmerrie veranderde. Nu het waterpeil terug zakt blijkt de schade groot te zijn.

“Woensdagnamiddag was het aan het regenen, maar dat viel goed mee. Ik zag wel dat de Ourthe hoog stond, dus besloten we toen om de tenten die op dat lager gebied stonden te verplaatsen. Het waterniveau is dan enkele uren stabiel gebleven, maar om 20 uur ’s avonds kwam de politie ons verwittigen dat we de camping meteen moesten ontruimen. Tijd om alles in te pakken en mee te nemen was er niet, dus zijn al onze kampeerder met het hoogstnoodzakelijke onmiddellijk vertrokken”, vertelt uitbater Henk Soete.

Water steeg razendsnel

Tegen 23 uur was de camping leeg en besloot het koppel te gaan slapen. Toen ze een laatste blik worpen op hun terrein zagen ze dat het waterniveau intussen 2 tot 3 meter was gestegen. Toen is hun eigen benedenverdieping ook beginnen overstromen. “Nooit hadden we gedacht dat het in een paar uren zo’n vaart zou lopen”, klinkt het.

Henk en Daisy bleven samen met de cafetariamedewerkers als enige ter plaatse. Zoals Henk het mooi verwoord: “De kapitein verlaat als laatste het schip.”

Brico Planet schiet te hulp

De schade is groot, ook voor de vele kampeerders die van vandaag konden terugkeren om te zien wat er nog overblijft van hun bezittingen.
De schade is groot, ook voor de vele kampeerders die van vandaag konden terugkeren om te zien wat er nog overblijft van hun bezittingen. © Henk Soete

De elektriciteit heeft het al enkele dagen geleden begeven, dus moeten ze zich in Durbuy behelpen met noodoplossingen. Nu het water is weggetrokken en de opkuis kan beginnen vormt dit een steeds groter probleem: “We zijn momenteel met tuinslangen alles aan het schoonsproeien. Met een hogedrukreiniger zou dat veel sneller en beter gaan, maar zonder elektriciteit lukt dat niet.”

Het meeste van Henks werkmateriaal is echter toch klaar voor het recyclagepark door de waterschade, maar gelukkig kon hij rekenen op hulp uit onverwachte hoek. “Mijn ex-werkgever Brico Planet in Kortrijk contacteerde me met een heel mooi aanbod. Ze zijn bezig met materiaal te verzamelen en vroeger wat ik kon gebruiken bij de opkuis- en herstellingswerken, en dat materiaal zullen ze zelf de komende dagen tot hier brengen”, vertelt Henk dankbaar.

Risicogebied = zelf opdraaien voor de kosten

Wanneer, en of, de camping deze zomer zal kunnen openen voor publiek is nog een groot vraagteken. Volgens Henk is het nu nog te moeilijk om in te schatten hoe groot de impact zal zijn: “90% van de verhuurde caravans zijn ondergelopen, een deel werd zelfs volledig meegesleurd door de stroming. We hebben er een beetje verder zelfs eentje in een boom teruggevonden. De sanitaire blokken, de tentenweide, de verdeelkasten van elektriciteit… Overal is er waterschade.”

Sommige mensen zijn alles kwijt: hun eigen caravan waarmee ze hier op vakantie waren, en hun huis dat in een ander getroffen gebied staat

“En onze verzekering bij KBC? Die betaalt niets, omdat we in een risicogebied zitten. Ook de benedenverdieping van ons eigen huis is vernield, samen met al ons meubilair en gloednieuwe apparaten. Maar eerlijk gezegd kan dat me nog het minste schelen, zeker wanneer je ziet dat bepaalde mensen wiens eigen caravan hier naar de vaantjes is, die intussen ook hun eigen huis zijn verloren door het noodweer. Die mensen hebben effectief niets meer hé.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier