https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Noodweer in België: West-Vlamingen tonen zich solidair en zamelen massaal spullen in voor getroffen gezinnen

De schade in de rampgebieden is groot. © LAURIE DIEFFEMBACQ BELGA
Phebe Somers

Duizenden mensen in het oosten van ons land zagen de afgelopen twee dagen hun hebben en houden verdwijnen in het kolkende water. Het duurde niet lang vooraleer de solidariteitsacties uit de grond schoten. Ook hier in West-Vlaanderen, ver weg van het ‘rampgebied’ worden er via Facebook massaal oproepen gedaan.

Jean-Philippe Vrijghem uit Kortrijk is één van de initiatiefnemers. Op donderdag rond 23.30 uur richtte hij de Facebookgroep ‘Inzamelpunt & hulp voor de ramp in delen van België’ op. Meteen kwam er reactie van mensen die kledij, dekens, droge voeding, keukengerief, persoonlijke hygiënische producten… willen doneren.

Gezocht: meer inzamelpunten

In eerste instantie was er enkel in inzamelpunt in Harelbeke en Kortrijk, waar Aline Vandenhoeck het transport naar Theux (provincie Luik) verzorgt. Deze namiddag vertrekken er al twee vrachtwagens, aangezien er deze ochtend al tal van vrijgevige zielen aan de deur stonden. Volgende week vrijdag vertrekt ze zelf richting Wallonië. De groep stata in contact met de plaatselijke scholen om alles gestructureerd te organiseren.

“Toen ik het nieuws zag, wist ik meteen dat ik iets moest ondernemen. Wij zijn gespaard gebleven van het noodweer, dus is het niet meer dan logisch dat wij als eerste de getroffen gebieden te hulp schieten. Duizenden mensen zijn letterlijk alles kwijt, maar gelukkig is het solidariteitsgevoel in onze provincie groot”, vertelt de 20-jarige Jean-Philippe. Al snel namen ook vrijwilligers uit andere steden contact op met hem. Zo is er intussen ook een inzamelpunt in Dadizele, Oostende en Heusden-Zolder, waar ze ook zelf het vervoer naar de overstroomde gebieden zullen voorzien.

Momenteel heeft de groep 295 leden, maar dat aantal stijgt elke minuut. Daarom is er ook steeds meer nood aan inzamelpunten en mensen die het zien zitten om transport te regelen. Zo kwamen er al vragen van mensen regio Roeselare en Ieper die graag spullen willen doneren, maar in die steden is nog geen inzamelpunt aanwezig. Wie zich geroepen voelt om met deze groep samen te werken kan Jean-Philippe bereiken op het nummer: 0494/289294.

Wil om te helpen is groot

Jean-Philippe is niet aan zijn proefstuk toe, helpen zit in zijn bloed. Zo organiseerde hij reeds een actie om de arme bevolking in Kortrijk een duwtje in de rug te geven, fietste hij 100 kilometer om geld in te zamelen voor de ziekenhuizen in z’n stad en vorig jaar zette hij een actie op poten om boodschappen te bezorgen bij kwetsbare mensen tijdens de coronacrisis. Met succes: maar liefst 10.000 boodschappen werden door zo’n 360 vrijwilligers afgeleverd.

Naast georganiseerde groepen wemelt het op sociale media ook van specifieke hulpvragen. West-Vlamingen die familie, vrienden of kennissen hebben van wie hun bezittingen werden meegesleurd door het verwoestende water. Maar ook de jeugdbewegingen die daar op kamp waren en al hun materiaal kwijt zijn worden niet vergeten. Zo is er onder andere een crowdfunding gestart voor Scouts Harelbeke, doneren kan hier.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.