Meulebeke heeft een voorbeeldfunctie in het gebruik van openbare LED-verlichting

Vlnr. burgemeester Dirk Verwilst, schepen van milieu Danny Bossuyt en Vlaams parlementslid Brecht Warnez.© (Foto LB)
Vlnr. burgemeester Dirk Verwilst, schepen van milieu Danny Bossuyt en Vlaams parlementslid Brecht Warnez.© (Foto LB)
Redactie KW

Op zaterdag 6 februari bracht Vlaams parlementslid Brecht Warnez een bezoek aan Meulebeke. Reden van zijn bezoek waren de goede resultaten die Meulebeke scoort in zijn inspanningen om de klimaatdoelstellingen te behalen.

“Het Vlaams regeerakkoord wil dat tegen ten laatste 2030 alle openbare verlichting de transitie maakt naar slimme LED-verlichting”, vertelt Brecht Warnez. “Reeds 18% van de openbare verlichting in onze provincie is LED. 38 gemeenten doven ‘s nachts meer dan de helft van de lichten. 42 gemeenten dimmen, gedeeltelijk, de lichten. Naast een aanzienlijke financiële besparing bij het aanwenden van LED – verlichting betekent deze omschakeling ook nog een besparing van 44.000 ton CO2.”

Dat Meulebeke in dit perspectief zijn beste beentje voorzet vernemen we van burgemeester Verwilst. “In 2014 zijn we van start gegaan met het doven van de openbare verlichting van 23 uur tot 05 uur. In 2017 werd dan gestart met het aanbrengen van LED-verlichting. Momenteel hebben we in onze gemeente reeds meer dan 50% van de oude straatverlichting vervangen door LED-lampen. Hiermee zijn we samen met Anzegem en Wevelgem koploper in onze provincie. Het is ons doel om tegen eind 2022 hiermee volledig rond te zijn.”

(LB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.