Lauwse Sint-Bavokerk kreunt onder stormgeweld

foto CLL
Christophe Lefebvre

Drie stormen op even veel dagen tijd, dat was ook voor de Lauwse Sint-Bavokerk te veel van het goede. De hulpdiensten moesten maandagnamiddag Lauweplaats afsluiten nadat een deel van het dak naar beneden dreigde te komen.

Van dakpannen tot complete vrachtwagens, de reeks aan stormen die West-Vlaanderen doorkruiste kende weinig tot geen genade voor eender wat hun pad wist te kruisen. Ook de Sint-Bavokerk, de trots van de grensgemeente met een prominente en centrale plaats, vormde hier geen uitzondering op. Enkele bezorgde voorbijgangers verwittigden de hulpdiensten met de melding dat een stuk van de dakstructuur naar beneden dreigde te komen.

Lauweplaats afsluiten

De toegesnelde brandweerlieden besloten maandagnamiddag dan ook Lauweplaats volledig af te sluiten, bij het zien van de wapperende onderdelen van het dak. In geen tijd kregen ze versterking van de politie, die meteen een perimeter in het leven riep. Zowel het verkeer als de voetgangers werd de toegang tot de zone ontzegd.

Na meer dan een uur ter plaatse kon de brandweer de stormschade aan de kerk beperken tot enkel het dak, waarop het nodige werd gedaan het probleem op te lossen. Daarop besloot ook de politie de perimeter rond Lauweplaats op te heffen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.