Jongerencollectief ‘the Road to Glasgow’ maakt inwoners warm voor klimaatconferentie

© (Foto TV)
© (Foto TV)
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Van 1 tot 12 november 2021 vindt de internationale klimaatconferentie van de Verenigde Naties plaats in Glasgow. 11.11.11. en jeugddienst Globelink ondersteunen jongeren die in verschillende Vlaamse steden acties willen plannen in het kader van dat thema. Ook in Kortrijk is er een actiegroep die afgelopen weekend voor het eerst haar stem liet horen. In het stadscentrum werden op verschillende plaatsen de slogan ‘Social justice = climate justice’ aangebracht.

Gewapend met een afwasbare eco-krijtspray maakten ze hun aanbevelingen duidelijk in het stadsbeeld. In zes verschillende steden gingen meer dan 400 jongeren de baan op. “Dit moet het kantelpunt worden naar klimaatrechtvaardigheid want zowel klimaat als rechtvaardigheid zijn nauw verbonden met elkaar” verduidelijkt Nona Leenaert, educatief medewerker Oxfam wereldwinkel Kortrijk vzw.

De organisatie zet hun schouders onder de structurele oorzaken van de klimaatcrisis en de wereldwijde ongelijkheid “De strijd voor het klimaat moet uit haar apolitieke comfortzone treden en een sociale strijd worden. Enkel zo kunnen we de onevenwichtige machtsbalans enigszins rechttrekken”.

Ondertussen werkt het jongerencollectief aan meerdere acties. Eentje daarvan zou gebeuren tijdens de Big Jump op zondag 12 juli aan de Abdijkaai in Kortrijk. “Meer info volgt later maar voorlopig kan ik daar nog niets over kwijt” weet Leenaert nog. Ondertussen werkt men verder aan verschillende actiemodellen waaronder mobilisatie, bewustmaking, debatten met politici, straatacties, online acties.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.