In meer dan 100 steden komen mensen zondag op straat als ‘advocaat voor het klimaat’

Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Morgen (zondag) vinden in meer dan 100 Belgische steden acties voor het klimaat plaats. In West-Vlaanderen doen onder andere Kortrijk, Oostende, Middelkerke, Tielt, Ieper en Brugge mee. Aanleiding is een rechtszaak die dinsdag van start gaat. De vzw Klimaatzaak hoopt de Belgische overheid juridisch te verplichten om hun klimaatbeloften na te komen.

Exact 63.000, zoveel Belgen toonden zich al medestander van de rechtszaak die de vzw Klimaatzaak aanspande tegen de Belgische overheid. De vzw werd opgericht in 2014 door elf mensen die zichzelf bezorgde burgers noemen. Ze maken zich ernstige zorgen over de gevolgen van een veranderend klimaat voor mens en milieu, hier en overal ter wereld.

Ze kozen voor de juridische weg, en startten een rechtszaak op tegen de bevoegde overheden. De rechtszaak werd opgestart door de vzw Klimaatzaak, maar tot nu toe sloten 63.000 mensen zich als mede-eiser aan. Daarmee wordt de zaak meteen een van de grootste in de Belgische geschiedenis.

Het doel: De Belgische overheid op zijn verantwoordelijkheid wijzen in de wereldwijde strijd tegen klimaatopwarming en de overheden dwingen hun klimaatbeloftes na te komen.

Klaar voor

Dinsdag, op 16 maart, gaat de rechtszaak van start, dan vindt de eerste van tien pleitzittingen plaats. “De vzw Klimaatzaak, gesteund door een sterk team van juristen, tientallen vrijwilligers én een enorme achterban aan mede-eisers, is er helemaal klaar voor”, klinkt het bij de vrijwilligers. “Gewapend met vlijmscherpe argumenten en heldere eisen, gaan we voluit voor een beter klimaat.”

Maar voor ze uit de startblokken schieten, roept Klimaatzaak die achterban nog één keer op haar steun te betuigen. Nu zondag 14 maart zullen in meer dan 100 steden en gemeenten burgers op straat komen, verkleed als ‘advocaat voor het klimaat’.

Inschrijven verplicht

Alle acties verlopen volgens de organisatoren coronaproof. Inschrijven is dan ook verplicht om de veiligheid te garanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier